När galoppen bara krånglar

Visst kan vi ryttare stöta på svårigheter i alla gångarter. Men galoppen är kanske den gångart där flest saker kan ”gå fel”.  Byte bak, stark häst som inte kommer tillbaka, fel fattning, plötsliga avbrott, korsgalopp, slängtrav innan fattning eller bockningar…
Equipage har pratat med tränarna och tävlingsryttarna, Malin Cohlin och Niclas Haking, om hur du med ett långsiktigt arbete kan förvandla en krånglande galopp till en okomplicerad och vägvinnande gångart.

En rytmisk, vägvinnande, välbalanserad galopp med energi vill både hopp- och dressyrryttare ha.
Men en bra galopp kommer inte av sig själv.
– Galoppen är den gångart som verkligen avslöjar hur liksidig och rakriktad hästen är, menar Malin Cohlin, B-tränare i dressyr och stallchef på Lövsta seminstation.

Att hästen inte spårar i galopp är det absolut vanligaste problemet Malin ser hos dom ekipage hon tränar. Hästen tappar ytterbogen och skjuter in bak-delen.
– Konsekvensen är att du får en häst som blir mer och mer sned ju längre tiden går. Därför är det viktigare än man tror att rakrikta hästen.

Öppna med tempoväxling
Enligt Malin kan hästar i alla åldrar ha svårt att spåra.
– Många ridtekniska problem löser sig med åldern, hästen byggs upp och stärker sig med tiden. Men att få en rakriktad häst kräver träning, det löser inte sig självt, poängterar Malin.

Den unga hästen kan ha svårt att spåra i båda varven, medan den äldre hästen oftast har svårare i det ena varvet. Många gånger skjuter hästen över ryttaren på ”bogsidan” i galoppen och med tiden stärker sig hästen fel.
– Som ryttare är det ofta svårt att känna att hästen faktiskt inte spårar och man vänjer sig helt enkelt vid hur det är.

Just rakriktning når man bäst resultat med genom galoppövningar, eftersom hästen oftast inte skjuter in rumpan lika mycket i traven och det finns alltså inte lika mycket att korrigera.
– Att rida öppna, bogen in, är ett jättebra verktyg för att nå rakriktning på sikt, anser Malin. En effektiv styrkeövning är att göra tempoväxlingar i öppnan på långsidan. Om det blir svårt, se till att tvära lite mindre.

Malin rekommenderar också att motställa hästen i galoppen, men hästen ska endast ställas utåt lite grann. Förvänd galopp stärker också.
– I den förvända galoppen får du sargen som stöd och hjälp när hästen skjuter ”in” rumpan, eftersom den då skjuter ut bakdelen mot sargen istället för inåt.

Gå fram för skänkeln
Grundpelaren för att få en rakriktad häst är att få hästen så liksidig som möjligt. Det ska man jobba med dagligen i vilken gångart som helst.

Men det absolut första du som ryttare måste stämma av är att hästen går fram för skänkeln! Malin rekommenderar starkt att rida mycket övergångar. Först trav – galopp – trav, sen skritt – galopp – skritt för att senare gå över till enkla byten.
– En annan bra styrkeövning är att galoppera på en 20 meters volt och variera mellan öppna och sluta, tipsar Malin. Då bollar man hästen mellan skänklarna men den är ställd och böjd åt samma håll. När hästen är starkare kan man minska volten.

Malin tycker att just galopp-övningar är det mest effektiva sättet att rätta en krånglande galopp. Men om din häst blir spänd av att galoppera menar Malin att det kan fungera bättre om du galopperar korta sträckor.
– Galoppera bara så länge känslan är bra, men upprepa många gånger. Se till att dom galoppsprång du får är av bra kvalitet. Sakta av vid spänning och hitta avspändheten i trav igen. Rulla sedan in i en ny fattning. Har du en häst som blir spänd av själva fattningarna kan du göra något annat emellan, till exempel en skänkelvikning i trav, och sedan fatta galopp igen när hästen lugnat ner sig lite.
galoppbild

Handen dödar galoppen
Niclas Haking är C-tränare och tävlar själv svår hoppning. Under sina träningar ser han ofta ryttare använda för mycket hand i galoppen.
– För mycket händer är absolut det som skapar mest problem i galoppen, säger Niclas Haking. Många ryttare hänger i och blir för hårda i innertygeln. Det dödar galoppen.

Niclas har sett att på tävling sker ungefär 70 till 80 procent av nedslagen i höger varv. Detta på grund av att dom flesta ryttarna är högerhänta och alltså för hårda i innertygeln.
– När hästen tappar galoppen måste ryttaren gasa på precis innan hindret, hästen blir flack och river, säger Niclas. Framför allt ur sväng blir detta problem särskilt tydligt. Många ryttare vågar inte rida på ur sväng utan håller för mycket i hästen.

Eller så upplevs hästen som springig och då bromsar man också.
– En springig häst får man försöka flytta för skänkeln, annars springer den mot handen och glömmer att fokusera på hindret.

Snabba amerikaner
Niclas säger att i hoppningen finns det tre företeelser som är avgörande: balans, bra väg och – en bra galopp.
– Om dessa tre saker fungerar kan man komma långt, säger Niclas. Titta på amerikanarna, dom har ryttare som kanske efter sex, sju års ridning kan rida Grand Prix. Visst… dom har fina hästar, men dom har också lärt sig att galoppera.

Niclas menar att på ridskolan här i Sverige lär vi oss att öka på långsidorna och korta hästarna på kortsidorna. I USA ökar man på kortsidorna.
– Träna hemma på att rida framåt i svängen och på kortsidan. Många gånger blir hästar istadiga just ur sväng på grund av att ryttaren håller för mycket.

Tycker man att det är svårt att galoppera framåt på kortsidan så kan man börja i trav.
– Trava genom svängarna, vänd eller lägg en volt om hästen blir för springig – då måste den hitta balansen och bromsar upp sig själv istället för att ryttaren ska sitta och hålla i hästen. Ett annat bra sätt att bromsa upp utan att använda handen är att rida öppna i galopp. Allt handlar om att låta hästen hitta sin egen balans, utan ryttarens hand.

Bommar = mindre hand
Niclas tycker att galoppbommar är ett bra sätt för ryttare att lära sig använda mindre hand. Det är också ett naturligt sätt för hästarna att komma tillbaka, balansera upp sig och sätta under sig.
– Galoppera på volt över tre bommar på sockerbitar på båge med ett avstånd på 2,5 meter. Det är en bomövning som du inte kan göra för mycket av, det är inte hoppning utan egentligen bara förhöjda galoppsprång.

En annan bra övning som Niclas rekommenderar är att lägga ut två bommar på backen, som ska vara vinklade som ett V med fem meter emellan i spetsen. Variera mellan ett eller två galoppsprång.

Niclas rekommenderar också tömkörning, som är bra för galoppen, eller att bara longera hästen med inspänningstyglar där hästen hittar sin egen balans.

Han poängterar att en bra galopp visserligen byggs upp genom lämpliga övningar som stärker hästen, men vi måste också se det stora perspektivet och titta på helheten. En glad häst får en bra galopp, i alla fall är chansen mycket större.
– En glad häst ställer upp på sin ryttare, säger Niclas Haking. Jobba med hästen, inte mot hästen. Istället för att rida en timme, rid ett 15-20 minuters effektivt pass istället där det händer mycket så att hästen lyssnar. Och har du en skitdag, rid ut istället för att bråka med hästen.

Niklas-o-MalinNiclas Hakings och Malin Cohlins lösningar på ”typiska” galopp-problem:

Fel fattning:
Niclas: Beror oftast på att ryttaren inte är i balans och hänger i innertygeln. Då öppnar man upp yttersidan och möjligheten för hästen att fatta fel galopp. Ha kontakt med yttertygeln och luta dig inte för mycket inåt/framåt.
Malin: Hästen är inte framme för skänkeln. Förbered galoppen bättre, se till att hästen är undan innerskänkeln mot yttertygeln, gärna lite sidvärts. Fatta alltid på böjt spår!  

Springer in i galoppen:
Niclas: Korrigera framåt, sakta inte av och börja fixa – det sänder dubbla signaler. Kicka till hästen istället så att den fattar galopp. Sen kan du bryta av och göra om.
Malin: Här faller hästen isär. Hästen måste gå lite sidvärts innan fattningen och behåll det in i fattningen för att hålla ihop hästen bättre. Eller fatta galopp i slutet av en tio meters volt om hästen är utbildad för det.

Bryter av/blir seg:
Niclas: Hästen måste ta skänkeln. Ryttaren måste vara tydlig. Tryck till med skänkeln en gång eller använd spöet för att få en reaktion. Ingen idé att sitta och klämma på en seg häst, då slutar den att lyssna.
Malin: Hästen måste bli snabbare i sin reaktion. Träna bjudningen med övergångar, överraska hästen med ”rivstarter”, fatta till exempel mellangalopp direkt. Hästen behöver inte gå i perfekt form, våga slarva med formen till fördel för att hästen reagerar. Det är värre att inte få någon reaktion alls!

Stark häst i galoppen:
Niclas: Den starka hästen måste stärka sig för att kunna bära sig själv. Börja jobba den starka hästen i trav. Gör övergångar trav/skritt tillräckligt många gånger. När hästen lyssnar bra övergår du till att ”bara” göra halvhalt.
För att få en halvhalt med energi där hästen inte släpper aktionen utan verkligen sätter sig på bakbenen finns en bra Rolf-Göran Bengtsson-övning: ”Rid på volten. Gör en halvhalt och direkt efter den rider du framåt med effekt. Hästen kan dra iväg först och det kan bli ryckigt men efter ett tag får du en häst som kommer tillbaka men med bibehållen energi.”
Malin: Att hästen drar iväg beror på att den faller isär. Variera ridningen mycket med övergångar, tempoväxlingar, lägg volter… det måste bli mycket skillnad. Gör aldrig samma sak för länge, låt inte hästen bli statisk!

Häst som byter bak, sparkar bakut eller bockar:
Niclas: Ofta kommer denna häst i obalans och den bjuder inte heller framåt. Sakta inte av, då belönar du hästen och kan ganska snart vara inne i en ond cirkel. Rätta framåt! Det spelar ingen roll hur det ser ut om du har en tanke med vad du gör.
Malin: Rid framåt i bockningarna, eller om hästen byter till kors, för den här typen av häst är inte riktigt framme för skänkeln.
Men det är inte alltid så lätt att våga. Ta hjälp annars. Handlar det om sadeltvång är det bra att longera innan ridningen.

Lycka till!

Text och foto » Katarina Willers, publicerad i nr 7 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.