När fryser hästen egentligen?

Nu är vintern ett faktum i hela Sverige och den eviga frågan om vad hästen bör ha eller inte ha på sig blir åter aktuell.

Hästens foderintag och huruvida den fått behålla pälsen eller klippts är två väldigt avgörande faktorer hur hästen klarar vintervädret. Till syvende och sist är det hästägarens ansvar att anpassa klädsel och utfodring till hästens storlek, kondition, ändamål och inhysningssystem, så att hästen inte fryser.

FLERA STUDIER HAR GJORTS
Det har gjorts en hel del mätningar på hästar i en s k klimatkammare där man har kunnat ta reda på hur hästar klarar låga temperaturer. Slutsatsen av studierna visar inte så förvånande, att “frysgränsen” är olika för olika hästar beroende på utfodringsmängd och hästens storlek, ras, pälsansättning m m. Feta hästar står sig t ex väldigt väl mot kyla eftersom fett isolerar tre gånger bättre än annan vävnad.

– Det är väldigt sällan en oklippt, vuxen häst fryser, säger Anna Jansson, professor på Institutionen för husdjurens utfodring och vård på SLU i en artikel i Equipage från 2012.

Gemensamt för alla individer är att för att öka värmeproduktionen behöver hästen mer att äta. Genom att skaka eller tillfälligt röra på sig kan värmeproduktionen också ökas och att stå nära en hagkompis gör att förlusterna av strålningsvärme minskar.

Anna-Jansson– När hästen huttrar så producerar den värme. Vi kan med blotta ögat se skakningarna, vilket triggar igång något hos oss människor och vi jämför det med om vi själva fryser så att vi skakar.

SKAKAR FÖR ATT HÖJA VÄRMEN
I själva verket är skakningen helt enkelt det mest effektiva sättet för en häst att få upp kroppstemperaturen. När den skrittar runt används en del av energin till själva skritten medan huttringarna blir ren värme utan något spill av energi.
– Och studerar vi en huttrande häst så kan vi se att dom kan strosa runt och pilla med gräs eller hö samtidigt. Dom kan verka helt oberörda av det.

Anna berättar att forskning visar på att vuxna hästar kan klara ända ner till -15C utan att behöva göra några ”extrainsatser” som att äta mer eller börja huttra – med andra ord utan att frysa. Får dom fri tillgång på foder kan dom klara ännu lägre temperaturer.
– Hos hästar med fri tillgång på foder och en bra vinterpäls på 4-5 centimeter har huttring inte ens observerats vid i -31°C!, betonar Anna. Men det förutsätter dels att pälsen inte är blöt.

Är det riktigt kallt ser man att hästen minskar sin aktivitet för att spara energi. På sikt kan pälsens längd och täthet ökas för att förbättra isoleringen. Pälsansättningen styrs dock i första hand av ljuset när dagarna blir allt kortare och i andra hand av låga temperaturer.

INTE BARA EN TEMPERATURFRÅGA
Vid vilken temperatur hästen fryser går alltså inte att säga generellt, förutom att det skiljer mellan individer påverkas den faktiska köldgraden i högsta grad av luftfuktigheten, vind, regn, snö och sol.

Rådet är att lära känna din häst väl, inspektera hur den beter sig i olika väderförhållanden och klä på den – eller inte – därefter!

Läs mer på HästSverige.se »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.