När ett hinder blir flera

Kombinationer klassas som ett hinder även om du behöver göra två eller kanske tre språng med bara ett eller två galoppsprång emellan. Bara åsynen av flera hinder efter varandra sätter skräck i många och alla hoppryttare har någon gång upplevt problem med just kombinationer.

Men det behöver inte vara så svårt och det finns lösningar till alla problem. Hoppryttaren, unghästutbildaren och tränaren Fredrik Spetz visar oss hur.

Fredrik Spetz tävlade framgångsrikt som junior och young rider och arbetade därefter för Marcus Ehning, Thomas Velin och Maria Gretzer under fem års tid.
Numera har han verksamhet på gården i Norsholm utanför Norrköping.

– Vilken typ av kombinationer som är lättast respektive svårast beror helt på hästen, alla hästar har olika styrkor och svagheter, inleder Fredrik.

Generellt kan man dock säga att en kombination bestående av oxer – oxer med ett galoppsprång emellan är svårast eftersom det krävs stor kapacitet av hästen.
– Därför byggs detta inte så ofta på tävlingar, säger Fredrik.

Det beror alltså på hästen och vilken typ av kombinationer som uppfattas som lätta respektive svåra. En häst med stor galopp kan ha svårare med en kombination som består av en oxer med två galoppsprång till ett räcke, medan en häst med en liten galopp har det jobbigare med en oxer – oxer kombination med ett språng emellan.

Långa oxrar kräver även mer kapacitet av hästen än vad rättuppstående hinder gör.
– Huruvida hindren uppfattas som lätta eller svåra hänger också ihop med hur hästen beter sig när den hoppar och vad den har för inställning till hindren. Är det en häst som tänker framåt eller som backar av? Har man en tittig häst och ska hoppa en kombination med tittiga hinder kan det bli väldigt jobbigt för ryttaren. Med en häst med stor galopp som inte självmant backar av till hindren, blir det svårare för ryttaren om hindren är glesa, eftersom hästen då kan bli nonchalant.

Rama in hindren med hjälp av till exempel snedbommar på sidorna av hindren.

Börja tidigt
Fredrik menar att det är lagom att börja träna kombinationer med hästen redan när den är fyra år gammal eller så snart den kan hoppa vanliga enkelhinder stabilt.
– Börja med väldigt låga hinder, ca 30 – 40 cm, och ställ först upp två små rättuppstående hinder med två galoppsprång emellan. Rama in hindren med hjälp av till exempel snedbommar på sidorna av hindren, sockerbitar eller liknande, berättar Fredrik.

När hästarna väl lärt sig att hoppa dessa två hinder stabilt, avspänt och utan bekymmer, tänker framåt och vill över till andra sidan, kan du successivt öka svårighetsgraden och långsamt göra det alltmer tävlingslikt.
– Ha gärna hindren lägre än vad hästen är van att hoppa. Gör det så enkelt att det nästan känns för enkelt till att börja med så att hästarna får en positiv upplevelse och tycker att det är lätt.

När hästen är helt stadig på vanliga kombinationer kan du även börja träna på trekombinationer.
– Det krävs mer styrka och det finns en större risk för vingel i en trekombination, men det är egentligen den enda skillnaden mellan två- och trekombinationer, förklarar Fredrik.

När du börjar träna kombinationer kan du anpassa avståndet något efter hästens galopp men du ska försöka hålla det inom dom angivna avstånden så mycket som möjligt.
– Det första steget när man tränar kombinationer är att hästen bara ska tänka framåt över det låga.

För korta avstånd förstör språngkurvan
Det är viktigt att inte använda sig av för korta avstånd, framför allt när hästen är ung och saknar den styrka som krävs för att kunna komprimera sin kropp så mycket som det korta avståndet kräver. Detta ökar risken för att hästen börjar skruva sig över sista hindret för att den helt enkelt inte får plats mellan hindren.
– Jag är överlag inte mycket för att hoppa på korta avstånd eftersom jag anser att det förstör hästens språngkurva. Det är så lätt att hästen börja vrida sig över hindren, hoppa snett eller tappa bjudningen.

För ryttaren gäller det att hoppa insprånget som ett vanligt hinder men även att anpassa ridningen mot första hindret efter hur kombinationen ser ut och hur hästen brukar reagera.
– Har du till exempel en häst med stor galopp och kombinationen består av en oxer in och där-efter två språng till ett räcke, gäller det att inte komma för fort in över oxern och få ett flackt språng där. Då blir det nämligen väldigt trångt till räcket.

Har du istället en häst med mindre kapacitet behöver du lite extra spänst och snurr på galoppen när du rider in i en kombination som har en oxer som utsprång. Men att du har snurr och spänst i galoppen betyder inte att du ska rida för fort. Då är risken att hästen blir flack och du får en rivning.

En oxer – oxer kombination kräver mer kapacitet av hästen än vad till exempel en räcke – räcke kombination gör. Därför syns just oxer –oxer-kombinationer med ett galoppsprång emellan sällan på tävlingar.

Problemlösning

Vad gör jag om:
… min häst vill lägga in ett extra språng i kombinationen?
– Det är viktigt att hästen bjuder framåt och går på rakt spår i markarbetet. Att du känner ett jämnt sug på båda tyglarna och att hästen verkligen tänker framåt. Det är även viktigt att du inte rider med för korta galoppsprång. Den allra viktigaste lösningen på det här problemet ligger i markarbetet och att du har en bra grundgalopp.
Börja hoppa en låg kombination och sträva efter att vara säker själv i anridningen. Tänk inte så mycket på själva hindren utan fokusera på anridningen och ridningen mellan hindren. Ha din egen blick långt fram och hoppa lågt tills det känns självklart att hästen tar rätt antal språng i kombinationen. Man behöver aldrig ångra att man har hoppat för lågt och ofta handlar det om förtroende och att hästen ska våga tänka framåt.
… min häst drar iväg och går på studs istället för att ta ett
galoppsprång som är meningen?
– Troligen är hastigheten för hög redan innan hindret och kontrollen är nog inte tillräckligt bra ens på enkelhinder. Hästen bör kunna hoppa insprånget som ett vanligt hinder. Så här handlar det om att få hästen att lyssna och att du till en början får hästen lydig på marken. Därefter kan du börja hoppa enkelhinder, till exempel travhoppa och känna att hästen lyssnar på dig efter hindret. När hästen sedan hoppar enkelhinder avspänt med kontroll så ska du se att det troligtvis fungerar även med kombinationerna.
… min häst hoppar in men smiter sedan ut eller stannar på andra hindret?
– Backa bandet och tänk som om hästen är fyra år igen. Hoppa låga kombinationer med bommar på sidorna som infångare och bara tänk framåt. Skapa ett lugnt förtroende hos hästen. Hela grunden är att hästen är lydig, har förtroende och själv tänker framåt och det måste hästen få en chans att lära sig.
… min häst nästan alltid river insprånget?
– Det här är svårt och handlar ofta om rutin. Träna lågt så att hästen får förtroende och lägg en markbom 30-40 cm innan insprånget för att ge hästen lite mer plats till det hindret.
Är det till exempel en räcke – oxer kombination med ett glest räcke och ifyllnad i oxern, lägger hästen gärna fokus på b-hindret och glömmer bort att ha koll på det första hindret.

Text och foto » Jenny Abrahamsson publicerad i Equipage 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.