Myter & Sanningar om TR

Måste hästen vara knoppad? Får någon annan rida fram min häst? Kan jag tävla utan käkrem? Och hur är det egentligen med vita ridbyxor – en tradition eller ett måste? Tävlingsreglementet, TR, är fullt av regler. Framför allt i dressyrens TR finns många regler kring utrustning, klädsel och utsmyckning. Hur pass pålästa är vi tävlingsryttare, egentligen? Eller kör vi safe och väljer vita ridbyxor för säkerhets skull?

I senaste numret av Equipage berättar några ryttare om hur pålästa dom är på TR och så har vi pratat med Cecilia Tholse, överdomare i hoppning och dressyr samt ordförande i Ridsportförbundets disciplinnämnd, för att reda ut sanningar och myter kring TR.

TR-vitt-schabrakBesök en dressyrtävling och troligen har alla ryttare, oavsett nivå, vita ridbyxor medan hästen har vitt schabrak och knoppad man. Under en banhoppning däremot kan man se schabrak i alla möjliga färger och få hästar är knoppade. Vad gäller?

Cecilia framhåller tycker att det är lite konstigt att så få ryttare faktiskt har läser reglerna i TR.
– Många ryttare som är osäkra på reglementet nöjer sig med att fråga kompisar, tränare eller kanske i ridsportbutiken där dom ska handla ny utrustning. Det är lite märkligt tycker jag, särskilt när det rör specifika saker som ett bett eller vilket benskydd som är tillåtet.

Cecilia föreslår att ryttarna alltid ska gå direkt till källan: TR.
– Jag rekommenderar inte livlinorna ”ring en vän” eller 50/50, det kan bli dyrköpt att chansa, framför allt i ett kval om man blir utesluten på grund av regelbrott.

Det finns en uppsjö med regler, somliga mer uppenbara än andra. Visste du t ex att du i hoppningen får rida fram med gramantygel, förutsatt att hästen fyllt 8 år och att du hoppar 1,35 m eller högre.
I dressyren däremot är inga hjälptyglar tillåtna. I nummer 6 – 2015 kan du läsa hela reportaget och få tvärkoll på vad som gäller på tävling, köp den här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.