Få den ovilliga hästen att gilla hoppning

En häst som villigt hoppar olika typer av hinder – en dröm för alla hoppryttare. Men om man har en osäker eller orutinerad häst – hur ska man då göra för att få den att gilla hoppning? Och hur kan man motivera den sega och ovilliga hästen att hoppa?

“Alla hästar gillar att hoppa!”
Hur många gånger har vi inte hört det påståendet? Men hur kommer det sig då att somliga hästar bryter ur kombinationen gång på gång och varför står vissa hästar emot i anridningen?
– Visst går det att motivera dom flesta hästar att tycka om att hoppa, säger Ulf Johansson, A-tränare i fälttävlan. Ett naturligt och enkelt sätt att få hästen att gilla hoppning är att sänka kraven.

Ulf menar att många ryttare sätter prestige i hur det ”ska vara”. Men istället kan det vara en bra sporre för både häst och ryttare att backa bandet.
– Undvik att skapa konflikt! Sänk istället hindret, som hästen springer vid sidan av. Och sänk kraven överlag. Pröva att hoppa en gång i veckan istället för två, rid kortare pass och ge hästen tid, föreslår Ulf.

Kryss inbjuder
Ulf menar att det inte går att köra med standardlösningar på den här typen av ovilliga hästar. Som ryttare måste du kunna läsa av hästen och vara lyhörd för vad just din häst motiveras av och tycker är roligt.
– Om du exempelvis har en seg häst måste du känna efter vilken typ av hinder som din häst faktiskt tar tag i lite mer. Då kan det vara bra att bygga olika variationer av den sortens hinder.

Rent generellt menar Ulf att sega hästar motiveras av studsövningar, vilket kan få hästen att bjuda till och vakna upp. En ovillig och osäker häst kan däremot istället stressas av studs.
– Att hoppa enstaka hinder kan vara en bra lösning för ovilliga och osäkra hästar. Är hästen mycket osäker passar ett kryss mycket bra, det är ett enkelt och inbjudande hinder för hästen att hoppa. Går hästen då fram positivt, ta inte om hindret flera gånger. Var istället nöjd och avsluta med ett bra språng där hästen varit framåt.

Rid inte efter klockan
Vare sig det gäller sega, ovilliga, osäkra eller orutinerade hästar så får dom inte tröttas ut – varken fysiskt eller psykiskt.
– Framför allt när det gäller sega och ovilliga hästar får ryttaren inte sitta och klämma och knöla för mycket. Efter att ha skrittat fram, galoppera i lätt sits. Låt hästen få vakna först innan du begär för mycket och innan du börjar rida på hinder. Det ska vara enkelt och roligt, uppmanar Ulf.

Han poängterar att du aldrig ska rida efter klockan – detta är särskilt viktigt när det gäller orutinerade hästar.
– När hästen är där, avsluta! Rid gärna ut en sväng som avslutning, då blir hästarna vakna och alerta igen och tycker att det har varit roligt att arbeta. Blir du istället överambitiös och sitter och nöter och nöter i en och en halv timme är det lätt att döda en häst mentalt, påpekar Ulf.

Sök efter orsaken
Det är viktigt att försöka ta reda på orsaken till varför hästen är seg, ovillig eller osäker. Om problemet sitter i huvudet eller i kroppen…

Ulf tycker därför att du på ett tidigt stadium ska kolla igenom hästen för att utesluta att ovilligheten har en fysisk orsak, som eventuellt måste behandlas av veterinär.

Men det finns även andra fysiska anledningar till att hästen inte är motiverad att hoppa.
– Om hästen är seg eller ovillig kan det vara så enkelt att den inte är tillräckligt stark. Då är uppbyggande markarbete A och O, tycker Ulf och fortsätter. Studs på böjt spår både bygger upp och motiverar den sega hästen. En ovillig häst kan uppskatta mer att jobbas stärkande utomhus. Konditionsträning i intervaller är bra, liksom att klättra i backar. Båda aktiviteterna stärker.

Osäkerhet sitter ofta i huvudet
Osäkra hästarna kan ha ont någonstans, vilket gör att dom känner oro och stress inför att hoppa. Men ofta sitter osäkerheten i huvudet på hästen.
– Osäkra hästar är ofta rädda för att misslyckas, dom ogillar verkligen att riva. Många gånger kan det hänga ihop med dåliga erfarenheter sedan tidigare, att dom har kraschat eller bestraffats när dom har fått ett stopp, berättar Ulf.

För att stärka den osäkra hästens självförtroende ska hoppövningarna vara enkla så att den lyckas ofta.
– Om hästen springer bredvid eller stoppar på hinder får inte ryttaren bli arg, säger Ulf. Ta det lugnt, förmedla till hästen att det inte gör något och prova igen.

Ovillig ofta oriden
Ulf ser ofta att ovilliga hästar också är stela, på grund av att dom är oridna.
– Markarbete kan göra hästen mer lösgjord. Då är chansen stor att hästen blir villigare att hoppa och ta i. Och i hoppträningen gäller det att ryttaren är noggrann med linjer, eftersom ovilliga hästar även tenderar att vara olydiga.

Det finns dock inga standardlösningar för ovilliga hästar, menar Ulf.
– Du måste gå utanför ramarna, experimentera och framför allt ge det tid.

Han berättar om sin VM-häst Cyklon som var slarvig i banhoppningen. Ulf fick då rådet av nya zeeländska fälttävlansryttaren Andrew Nicholson, att inte hoppa alls hemma. Nicholson hade själv slutat att hoppa sin häst Spinning Rhombus hemma, efter att ha sumpat en given guldmedalj för det Nya Zeeländska laget i OS 1992.

Nicholson, som var sist ut i laget, kunde riva sju hinder och ändå skulle laget vinna. Nicholson och Spinning Rhombus rev nio hinder…

Ulf berättar att Nicholson, efter OS-misslyckandet tänkt; ”skithäst, jag struntar i att hoppa den”.
– Det var ett spontant beslut som visade sig ge resultat i form av en vaken och alert häst som lyckades på tävling. Samma taktik funkade på Cyklon också. Detta visar att det ibland kan löna sig att tänka utanför ramarna.

Men ibland räcker det inte med att vara påhittig och pröva kreativa lösningar.
– Det gäller att vara klar på att vissa hästar faktiskt inte gillar att hoppa, konstaterar Ulf.
Han menar att orsakerna naturligtvis kan variera men att det oftast beror på att det har hänt något som gått snett tidigare. Då ska du som ryttare inte envisas med att hoppa utan istället låta hästen vara. Vissa hästar gillar faktiskt dressyr bättre.

Text och foto » Katarina Willers publicerad första gången 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.