Mögel eller jäst?

Dom vita prickarna eller fläckarna som ibland förekommer i hösilage, vad är det? Mögel eller “bara” jäst? Equipage frågade David Slottner, Agronomie doktor och specialist på ensilage, hur vi kan veta vad som är vad.

– Det kan faktiskt vara lite svårt att med blotta ögat avgöra om den vita fläcken i ensilaget är mögel eller jäst, säger David. När större ytor är angripna är det oftast ganska lätt att se skillnad men med mindre fläckar kan det vara svårare att avgöra. Ta hjälp av ett förstoringsglas! Med det brukar man rätt enkelt kunna avgöra vad fläcken består av.

David berättar att mögel vid närmare betraktelse visar sig ha en luddig yta medan jäst snarare är blankt.

Doft och färg
Genom att lukta på hösilaget kan man oftast, med lite vana, avgöra om dom vita prickarna är mögel eller jäst. Jäst doftar ungefär som vanlig bakjäst medan mögel har en betydligt obehagligare lukt.
– Men när det är kallt ute blir dofterna inte lika framträdande och det kan vara svårt att känna en tydlig skillnad.
Färgmässigt är det inte heller alltid helt lätt att se skillnaden. Jäst är oftast vitt eller gulvitt men kan även ha andra färger även om det inte är lika vanligt. Mögel kan ha alla regnbågens färger.

Titta noga
Generellt sett är det inte farligt att utfodra med ensilage som angripits av jäst.
– Däremot är det vid förekomsten av jäst extra viktigt att ensilaget utfodras i tillräckligt hög takt. Jäst förkortar hållbarheten genom att påskynda varmgång när balen öppnats och ensilaget exponeras för syre.

Vid förekomst av jäst är det större sannolikhet att det även finns andra oönskade mikroorganismer, som mögel. Om där förekommer fläckar på ensilagebalen rekommenderar David en noggrann genomgång även runtom fläcken.
– Här kan ett förstoringsglas vara en god hjälp!

Mögel bildar toxiner
Jäst kan växa även i syrefri miljö. Mögeltillväxt däremot kräver syre och förekomst av mögel i ensilage beror alltså på att syre läckt in i balen.
Sporer från mögel kan orsaka problem med andningsvägarna och flera mögelarter är toxinbildande. Om det finns synligt mögel är risken stor att det även finns mögel i andra delar av balen. Väljer man att sortera bort det dåliga ensilaget bör man alltså också ta bort en del extra runtom för att få en viss marginal.
Läs mer »  www.ensilagenytt.se

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, publicerad i Equipage nr 3 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.