Mjukgörande övning för ökad koncentration

Den nu avlidne Major Anders Lindgren, har med sina unika metoder nått stor framgång både som ryttare och som instruktör. Han använde sig av koner – kanske har du hört namnet Konmannen – för att få ryttaren att navigera och för­bereda sin häst för hörn, vändningar och volter. Här följer en av alla hans övningar.

Anders-LindgrenFörvänd skänkelvikning
Syfte med övningen:
Mjukgörande och för ökad koncentration samt för att föra in disciplin och navigering i ridningen. Introduktion av skänkel­vikning och sidvärtes rörelser. Förklarar dessutom hjälperna för halvhalt.
Övningen ska ridas i båda varven.

Förklaring
Innerskänkeln vid sadelgjorden flyttar bogen. Ytterskänkeln håller fram hästen och yttertygeln håller hästen rakriktad.
Spöet i innerhanden används – om nödvändigt – försiktigt på den inre bakdelen för att lära hästen att gå undan med bakbenet.
Båda tyglarna rör försiktigt på bettet för att hålla hästen avspänd och mjuk i nacken och halsen (axisleden), käkarna och munnen.

Observera
Börja träna i skritt. Då hästen lärt sig att utföra rörelsen i skritt kan den även utföras i trav.
Hästen måste belönas så fort han förstår eller utförandet förbättras: spontan belöning! Det betyder att man omedelbart avbryter skänkelvikningen och antingen rider rakt ut på spåret eller att man gör en ny serpentinbåge och fortsätter övningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.