Misstänkt hundägare äntligen funnen

Nu är det snart en månad sedan den tragiska olyckan inträffade då två mycket vana ryttare var ute och red sina hästar på Jungfrusundsåsens ridstig på Ekerö. En okopplad hund som plötsligt sprang mot ekipagen fick hästarna i sken och det hela slutade med att en av hästarna miste livet.

När hästarna blev skrämda av den lösa hunden föll dom båda ryttarna av och skadades lindrigt, men hästarna fortsatte. En bit bort hittades sedan en av hästarna, en åttaårig valack, med bruten nacke. Han hade kraschat in i ett träd och fick avlivas på plats. Hundägaren – och hunden – hade försvunnit från platsen och länge söktes dessa bland annat genom sociala medier.

Polisen har nu gjort framsteg i utredningen och hittat en person som är misstänkt för flera brott i samband med händelsen – lagen om tillsyn över hundar och katter, djurplågeri och vållande till kroppsskada.
– Vi tror oss veta vem som äger hunden och som gjorde detta. En person är skäligen misstänkt i nuläget,
säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare vid Vällingbypolisens djurskyddsgrupp, till Mälarö Tidning.

Så säger lagen
Vi förutsätter att alla hundägare vet att dom, speciellt under tiden mellan den 1 mars och den 20 augusti, enligt lag måste hålla sina hundar under extra stor uppsikt i naturen. Ordet ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen men i praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.

Alla kanske inte vet att om hunden inte går att fånga, riskerar den att bli skjuten. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsakar ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dom i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.

En tanke om “Misstänkt hundägare äntligen funnen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.