Mer pengar till forskningen

Forskningsrådet Formas har beslutat att lägga ytterligare två miljoner per år, en ökning från tre till fem miljoner, på hästforskningen. Formasmedlen kommer i första hand att användas till att vidare utreda hur hästen påverkar oss människor och samhället i stort.

– Dom samhälleliga och miljörelaterade aspekterna av hästnäringen är viktiga för en hållbar utveckling, säger Johanna van Schaik Dernfalk, enhetschef på Formas. Även hästens välbefinnande och samspelet mellan häst och människa är prioriterade områden.

Hästnäringen i Sverige ökar i omfattning och utvecklas snabbt, över en halv miljon svenskar rider regelbundet. Det innebär ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarhetsutmaningar. Konkurrens om stadsnära mark och ökad migration ställer krav på näringen och öppnar samtidigt för nya möjligheter och målgrupper.
– Vi är glada att Formas tar ett större ansvar för finansieringen av svensk hästforskning, säger Stefan Johanson, styrelseordförande i Stiftelsen Hästforskning (SHF). I hästnäringens gemensamma utvecklingsplan lyfter vi hästarnas möjligheter att bidra till samhällsutvecklingen. I detta sammanhang behövs mer kunskap och detta är ett kvitto på att den forskning vi finansierar är värdefull och kommer till nytta.

Dom extra två miljonerna innebär att Formas finansiering blir relativt likvärdig med näringens egen. 2016 finansierar nämligen Agria Djurförsäkring och ATG hästforskning inom SHF med 5,7 miljoner kronor. SHF har fått statlig medfinansiering med olika beloppsnivåer genom Formas sedan 2006.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.