Mer fibrer, mindre socker

Betfor har funnits på marknaden i mer än 60 år. Nästan lika länge har det goda energirika receptet varit detsamma – tills nu. Nu ändrar man receptet så att betforen innehåller mer fiber, mindre socker och precis samma energiinnehåll som tidigare.

Hästen är en s k grovtarmsjäsare. Stråfodret bryts ner i grovtarmen för att omvandlas till energi. Precis så fungerar det även när hästen tar upp ett tillskott av Betfor.

betfor-2Motion till tarmen, mindre mjölksyra
Betfor baseras på betfiber och melass från den svenska sockerbetsodlingen i Skåne. Det energirika fodermedlets speciella egenskaper bygger främst på innehållet av betfiber. Med hjälp av dom mikroorganismer som finns i hästens grovtarm omvandlas fibern till energirika fettsyror, vilka fungerar som bränsle till hästen.

Fodermedlet bidrar bland annat till att hålla igång tarmarna och ger förbättrad energiomsättning med minskad mjölksyra och effektivare användning av sockret (glykogen) i musklerna.
– Ytterligare en fördel med melasserad betfiber i jämförelse med havre eller andra spannmålsbaserade kraftfoder är att fodermedlet inte innehåller någon stärkelse. Hästar har begränsad förmåga att smälta stärkelse och stora intag kan orsaka störningar i tarmfloran, skriver professor Anna Jansson på Institutionen för Husdjurens Utfodring och Vård, SLU i en artikel om melasserad betfiber.

Mindre socker – men mer energi
I takt med att en ny processteknik införts för produktionen av Betfor, har även sockerhalten minskats. Det nya receptet innehåller nästan hälften så mycket socker och har samtidigt ett fiberinnehåll som höjts från 15% till 22%. Med den ökade andelen ren betfiber ökar även pektinhalten. Därför ger Betfor precis samma mängd energi som förr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.