Mellan hand och skänkel

Det pratas mycket om att hästen ska vara mellan hand och skänkel, men det är inte lika lätt att förstå vad det betyder. Equipage lämnade därför frågan vidare till förbundskapten för Sveriges dressyrlandslag – Bo Jenå.

Vad innebär det egentligen att ha hästen mellan hand och skänkel?
– Att ha hästen mellan hand och skänkel betyder att man har en lätt, men ändå tydlig kontakt med hästens mun, inleder Bo. Kontakten ska vara jämn och du ska kunna känna att hästen arbetar med sina bakben och på ett avslappnat sätt kommer till arbete över ryggen och därigenom får ett tillräckligt stöd på bettet.

Hästen ska vara i en självbärighet och bakbenen ska arbeta på ett sådant sätt och placeras in under hästens kropp så att tyngdpunkten blir rätt. Hästen tar då vikt med undersatta bakben och avlastar sina framben för att kunna svara framåt för minsta signal från ryttaren – och kunna komma tillbaka för en lika liten signal.

Har du något tips på hur man får hästen dit?
– Repeterar du halvhalter och övergångar tillräckligt mycket så kommer du så småningom få hästen mellan hand och skänkel, uppmuntrar Bo.
Han poängterar att det inte är någon mening med att sitta och göra övningar när basarbetet inte fungerar.
– Om halvhalter och övergångar inte fungerar, måste man ta tag i det först och det är en stor del av träningen i alla discipliner. När det sedan flyter på bra, fungerar ofta även resten.

Om hästen är seg då?
– Bjudningen är även den jätteviktig! Utan en ärlig bjudning bakifrån kan hästen aldrig gå mellan hand och skänkel.

Hur viktig är formen?
– Att hästen går mellan hand och skänkel betyder inte att den behöver gå i en tävlingsform. Formen ska kunna varieras och hästen kan precis lika gärna vara mellan hand och skänkel i en låg form där den lätt svarar för hjälperna. För en unghäst kan det vara lättare att ha den i en lägre form tills den är stark nog att komma upp i formen.

Hopphästar springer ofta med huvudet rakt upp i vädret. Det betyder väl att dom inte är mellan hand och skänkel?
– Hopphästarna kan mycket väl vara lite mer öppna i formen men ändå vara framför ryttarens hjälper. Det passar troligen hopphästen bättre. Den är framför skänkeln och har nosen ovanför lodplan men svarar ändå fram och tillbaka för hjälperna vilket betyder att även den hästen är mellan hand och skänkel.

Så lite kortfattat beskrivet…?
– Att ha hästen mellan hand och skänkel betyder inte att man ska sitta och hålla i hästen allt man kan samtidigt som man driver en massa – det betyder att man kan få hästen att lyssna för små hjälper fram och tillbaka och att den arbetar genom hela kroppen på ett avslappnat sätt, avrundar Bo.

Text och foto » Jenny Abrahamsson  Publicerad i Equipage 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.