Med tömmen till hjälp, del 3

Tömkörning som komplement till ridning är positivt både för häst och ryttare. Tömkörning skapar bjudning, du hjälper hästen att hitta takt och balans och du ser hur hästen rör sig och hur musklerna används. I den avslutande delen i vår serie visar den nu bortgångne mästaren, KG Svensson, hur du börjar trampa hästen som kommit en bra bit på väg i sin utbildning.

En grundförutsättning för att börja trampa hästen på töm är att den känner ett stort förtroende och är bekväm med att tömköras.
–    Det är väldigt viktigt att ta hänsyn till hästens psyke, säger KG. Med en häst som lätt blir spänd och är lite misstänksam får man vara extra noga med att inte gå för fort fram. Det gäller att först och främst skapa ett förtroende och vänta tills hästen är mentalt tillgänglig. Att hästen är avspänd är en förutsättning.
KG betonar att det krävs både erfarenhet och känsla för att börja trampa en häst. Blir det fel kan det vara svårt att reparera den dåliga erfarenheten hästen fått.

Tänka framåt
Att ta hjälp av en erfaren person för att börja trampa hästen på töm, få den att ”höja sig från marken”, som KG säger, är en god idé. Det krävs både kunskap och timing och det är viktigt att det blir en god erfarenhet för hästen.
Men innan hästen börjar trampas måste den vara väl förberedd. Det betydelsefulla arbetet som föregår trampet handlar om lösgörande gymnastik och att få hästen lyhörd, uppmärksam och avspänd.
– Först och främst måste hästen tänka framåt, säger KG. Utan att lägga sig i handen. Den måste väl förstå både framåtdrivande och förhållande hjälper och kunna korta och länga sig.
I olika tempo och i både lägre och något högre form ska hästen använda ryggen, skjuta på med bakbenen och jogga på. I allt hästen utför ska den vara avspänd och inte uppvisa något motstånd.
– När du lägger ner hästen ska den fortsätta att jogga i samma takt som tidigare och med samma påskjut med bakbenen. Likaså ska den hålla igång joggandet både i ett högre och ett lägre tempo.
Att hästen är mentalt avspänd är en förutsättning för att den ska våga lyfta lite mer från marken och få in ett svävmoment.

Övergångar
KG inleder med att spänna tömmarna lågt.
– Det gör jag alltid under uppvärmningen, även på hästen som kommit lite längre i sin utbildning, för att den ska inleda arbetet i en låg form. Senare i arbetspasset kan jag spänna tömmarna högre och därmed tillåta hästen att bära av mer med bakbenen och höja framdelen.
För att förbereda hästen för att börja trampa arbetar KG med övergångar och tempoväxlingar.
Han påpekar också vikten av att hästen har förståelse för böjda spår.
– Hästen måste lyfta inre bak och följa med i ganaschen på det böjda spåret. Här kan du behöva stretcha innersidan genom att ställa utåt, motställa, för att sedan mjukt ställa om inåt.
Både på böjt och rakt spår arbetar KG med övergångar och tempoväxlingar. Han är oerhört noga med att hästen inte tappar i bjudning och hela tiden tänker framåt. Lika noga är han med att där inte finns något motstånd, att hästen ställer igenom och använder bakben och rygg.
– Bra för att få hästen att engagera och aktivera inre bakbenet är sidvärtsrörelser där hästen rör sig på tre spår.

Fortsätta jogga
Efter uppvärmningen spänner KG tömmarna högre upp. Hästen kan börja trampa från skritt eller från trav.
– Hur jag väljer att göra beror på hästen, säger KG. Viktigt är att hästen vinklar in bakdelen under sig, vilket kan vara lättare att göra från trav för en häst som inte trampat tidigare.

Eftergift i nacke och hals
I trav på fyrkantspåret förhåller KG med innertömmen samtidigt som han möter upp med yttertömmen.
– Jag tar tillbaka nästan till skritt och möter med yttertömmen för att få hästen att, med eftergift i nacke och hals, trampa in under sig med inre bak mot yttre fram. Det är oerhört viktigt att hästen inte höjer huvudet från handen och går emot.
Om inte eftergiften finns där, kommer hästen att lägga sig på, gå emot och öka, i stället för att trampa under sig.
– Tänk snarare att hästen ska fortsätta att jogga, än att den ska komma till en högre grad av samling. Annars är det lätt att du möter motstånd.

Upprepningar viktiga
KG betonar att hästen hela tiden måste tänka framåt utan att lägga sig på i handen.
– Här kan jag hjälpa till med tömmen i takt med bakbenen. Så fort hästen börjar sätta under sig får den beröm, jag saktar av och så börjar jag om.
Upprepningarna är viktiga för att skapa förståelse hos hästen för vad den ska utföra. Det är också viktigt att inte be om för många steg åt gången. I början räcker det att hästen vinklar sitt bäcken och trampar ett par steg för att sedan direkt få gå fram i skritt.  Så småningom bygger den också styrka.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton  Publicerad i Equipage 2016

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.