Vilken märkning gäller 2018?

Nytt tävlingsår, nya regler för vilken märkning hjälmen måste ha? Många har hört av sig till Equipage och frågat om vi vet vad som gäller i år. Är det hög tid att byta ut hjälmen innan tävlingssäsongen drar igång?

Svar: Nej det behövs inte – än på ett tag.
Att testmetoden och märkningen av ridhjälmar ska skärpas, har varit på tapeten länge. Men när dom nya reglerna träder i kraft är ännu inte klart. Det blir hur som helst inte förrän den nya standarden är underskriven av alla medlemsländerna. Därefter ska besluten fattas av tävlingssektionen och säkerhetsutskottet… och från beslut till lag brukar det kunna ta ett tag.

Grundregeln att hjälmen ska vara CE-märkt gäller. Dock beslutade  EU-kommissionen att den gamla standarden EN1384 inte var tillräcklig från och med den 4 november 2014. Det innebär att alla hjälmar som är tillverkade före detta datum är godkända. Är hjälmen däremot tillverkad efter datumet krävs ytterligare en kod, t ex EN 1384, BETA eller VG1.

Ska du köpa ny hjälm?
Dubbelkolla även hjälmens tillverkningsdatum. Är den tillverkad efter den 4 november 2014 bör den ha den tillfälliga rekommenderade standarden som heter VG1.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.