Många risker med feta hästar

Precis som hos människor riskerar hästar att drabbas av välfärdssjukdomar vid övervikt. Det kan handla om insulinresistens, lägre prestationsförmåga och ökad belastning på leder. Kraftfoder, för lite motion och onödigt täckande är tre viktiga faktorer som bidrar till extrakilona.

Många gånger handlar det om en välvilja att ge hästen det bästa höet, med det högsta näringsinnehållet, den finaste oljan och det senaste i raden av kraftfoderblandningar.
– I slutänden handlar det om antalet kalorier som går in och antalet kalorier som förbrukas. Många hobbyhästar fodras som högpresterande individer, istället för som promenadhästar, vilket vore mer korrekt, säger Agrias veterinär Karl-Henrik Heimdahl.

Börja med att analysera grovfodret och välj ett grovfoder med lägre näringsvärden. Hästar är gjorda för att äta stora delar av dygnet, därför är sällan ett grovfoder producerat för lantbrukets djur idealiska för hästar.

Minska eller ta bort allt annat – innan du sänker grovfodergivan
Med ett balanserat grovfoder som täcker hästens behov av protein och mineraler behöver dom allra flesta hästar – inklusive tävlingshästar – inget kraftfoder alls, visar flera studier.
Om hästen är riktigt fet kan man även behöva minska grovfodergivan.
– Ge i så fall hästen halm att tugga på och sysselsätta sig med, för att undvika störningar i mag-tarmkanalen och att hästen utvecklar stereotypa beteenden, säger Karl-Henrik.

En annan åtgärd är att öka mängden motion. Hästen är gjord för ständig rörelse och kan mycket väl motioneras två pass per dag. Ett annat alternativ är att använda sig av skrittband eller skrittmaskin för att öka dosen motion, men liksom för människan, är energiförbränningen som störst när pulsen är högre.
– Tänk efter en gång extra om hästen behöver ha täcke på sig. Hästen reglerar värmen genom att förbränna mer energi när det är kallt, tipsar Karl-Henrik Heimdahl.

Effekter av övervikt hos häst
» Minskad prestation. En fet häst kan inte prestera på topp eftersom det blir jobbigare att prestera fysiskt när man bär på övervikt.
» Fång. På senare år har fång blivit vanligt bland alla hästraser och uppträder året om.
» Belastning på leder. Väger hästen för mycket belastas lederna mer. Överbelastningen kan leda till svårläkta hältor.
» Trötthet. En överviktig häst blir fortare trött när den motioneras och uppfattas då som lat.
» Syresättningsproblem. Den ökade kroppsvolymen kräver mer syre, men belastningen från den större kroppen gör att hästen får svårare att syresätta sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.