Mål måste kunna uppnås

Två steg fram och ett tillbaka. Så kan det ofta kännas i ridningen vilket ibland kan leda till uppgivenhet och frustration. Equipage tog hjälp av mentala coachen Maria Sundin för att ta reda på hur vi genom rätt tankar kan prestera precis så bra som vi vill.

Maria Sundin har lagt tävlandet i hoppning på hyllan och är numera tränare, uppfödare och mental coach – både för tävlings-och hobbyryttaren.

Maria har arbetat heltid med att träna ryttare och hästar i över tjugo år. Hon är själv före detta hoppryttare och är utbildad och licensierad hopptränare. Hon tränar ryttare både på klubbnivå och ryttare som tävlat med internationella framgångar. Dessutom är hon professionell ICF coach och mental tränare.

Börja med målet
Maria förklarar att det absolut första du ska göra när du vill boosta ditt självförtroende och bli bättre som ryttare, är att sätta upp tydliga mål – både långsiktiga och kortsiktiga delmål.
– Målen är superviktiga! Inte bara för hästen, utan för ryttaren. Vi är väldigt bra på att sätta upp mål för vad hästen ska kunna göra, men det är nästan viktigare att reda ut vart vi själva vill nå, säger Maria.

När du sätter upp ditt mål är det fem punkter du ska tänka på:
1) Målet du sätter upp ska vara genomförbart. Det behöver inte vara rimligt, men det ska rent teoretiskt gå att genomföra. Att tävla OS är kanske inte särskilt rimligt med tanke på hur hård konkurrensen är och hur mycket som krävs av en OS-ryttare eller häst, men det är ändå genomförbart – det finns faktiskt dom som tävlar OS.
2) Målet ska vara tidsbestämt så det finns något konkret att jobba mot och det ska gärna innebära en liten press – det får inte riskera att rinna ut i sanden.
3) Målet ska innebära en utmaning – det får inte vara för lätt utan ska vara något att bita i. Du ska bli glad och känna dig duktig när du uppnått målet efter att ha fått kämpa lite.
4) Det ska vara tydligt och mätbart. Du ska veta när du uppnått målet. Det räcker inte med att bara tänka att du ska ”bli bättre” – det måste var mer konkret än så.
5) Ditt mål ska komma från hjärtat. Det ska vara ett mål som du verkligen vill uppnå, inte som någon annan har formulerat eller gärna vill att du ska nå.
– Det är svårt att uttrycka sina mål. Ofta fnissas det lite och sådär. Men målen är grunden för att du ska kunna utvecklas och vara nöjd med dig själv, säger Maria.

För att nå toppen finns inga genvägar – då måste hjärnspökena vara under kontroll!

Planera och visualisera
För att kunna uppnå dom mål du sätter upp krävs motivation, planering och visualisering. För att hjälpa dig själv att tydligt se målen och vilja jobba mot dom, kan du ställa dig några frågor:
Hur kommer jag känna mig när jag når mitt mål?
Vad kommer det ge mig?
Hur är dagsläget i förhållande till mitt mål?
Vilka resurser har jag?
Vilka kända hinder finns det?
Hur gärna vill jag att det här ska hända?
Hur mycket är jag beredd att jobba för det?
Vad behöver jag göra?

När du funderat på dessa frågor och du känner att du har hittat svaren – och därmed också en ganska tydlig bild av vad ditt mål är och hur du ska nå dit – då kommer den allra viktigaste frågan:
Vad blir mitt första steg?
– Och här gäller det verkligen att sätta igång. Se till att något händer! Inte senare, utan nu, uppmuntrar Maria.

Text » Karin Moberg Granström   Foto » Tobias Granström

Den här artikeln publicerades i Equipage 2015 och är där betydligt mer omfattande. Vill du läsa den i sin helhet finns utgåva 6 2015 att köpa här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.