Lysande tips i höstmörkret

Nu är det mörkt redan på eftermiddagen vilket såklart innebär att du och din häst syns sämre när ni är ute och rider. Att sätta på både dig själv och hästen flera reflexer är ett både ett billigt och enkelt sätt att minska risken för olyckor.

En reflexväst på ryttaren och reflexer på hästens ben gör att syns du ännu bättre tack vare hästens rörelser. Eftersom det är lättare för bilister att upptäcka reflexer som sitter lågt är reflexer på hästens ben nummer ett på reflexlistan. Tack vare hästens rörelser  gör dom reflexer gör att syns ni ännu bättre tack vare hästens rörelser. En pannlampa gör att du både ser och syns bättre.

Reflexer åldras ganska snabbt och behöver bytas ut efter hand. Ta för vana att göra ett reflextest innan höstmörkret faller. Det är enkelt: Håll upp en helt ny reflex bredvid en äldre. Lys med ficklampa på ca 4 meters avstånd. Om det inte är någon skillnad mellan reflexerna – behåll, annars byt ut!

Lysande tips
» Fäst reflexer både på dig själv och hästen. Om du skulle ramla av eller hästen skulle komma lös, behöver ni båda synas.
» Se till att ekipaget har reflexer som syns både framifrån, bakifrån och från sidan.
Om du måste prioritera – välj reflexer på hästens ben. Ljuset från bilens lyktor faller i marknivå, i synnerhet på nära håll. Dessutom gör hästens rörelser att reflexerna lättare upptäcks av bilister.
Om du använder ländtäcke – skaffa ett i reflexmaterial, gärna med en svanslapp. Då syns ni både från sidan och bakifrån.
» Använd reflexväst till dig själv eller en jacka av reflexmaterial.
» Kombinera gärna reflexer med lampor.

Tack Agria för tipsen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.