Lyckas med rehabiliteringen

Vilka förutsättningar krävs för att rehaben ska bidra till långsiktigt hållbara hästar? Det diskuterar Pälspoddens programledare Henrik Johnsson med Anna Bergh, forskare från SLU och Emelie Brolin, dressyrryttare, i det senaste avsnittet.

Anna Bergh har doktorerat på ämnet rehabilitering av hästar vid SLU.

– Syftet med rehab efter en skada eller sjukdom är att hästen ska återgå till bästa möjliga fysiska funktion igen, säger Anna Bergh, som doktorerat på ämnet rehabilitering av hästar vid SLU.

Rehab i sin bästa form kan förlänga hästens liv, men också lägga grunden till en långsiktigt hållbar häst med minskad risk för återkommande skador. Men mer evidensbaserad forskning behövs, därför fokuserar Anna Bergh i sin forskning på att öka kunskapen om olika rehabmetoder.
– Vi måste bli bättre på att veta hur olika metoder fungerar, så att veterinären och djurägaren vet hur den valda metoden påverkar den aktuella skadan och vad man kan förvänta sig för resultat, menar hon.

Emelie Brolin är dressyrryttare och unghästutbildare.
Foto » Katarina Willers

Under rehabperioden gäller det också att se till att heta tävlingshästar inte skadar sig ytterligare av den aktiva vilan. Det är dressyrryttaren och unghästutbildaren Emelie Brolin som höjer en flagg för just det problemet.
– Det kan vara svårt att rehabilitera en tävlingshäst med massor av överskottsenergi så den inte gör sig illa igen. Här gäller det att gå försiktigt fram.

Hästägaren är betydelsefull
Hur väl man lyckas med rehaben beror på flera faktorer – vilken vävnad som skadats, hur den har omhändertagits i det akuta läget och omfattningen av skadan.

Där till kommer skillnader i läkeprocessen beroende på om hästen är gammal eller ung, hur vältränad den är, men också vad man har använt den till och vad som orsakade skadan.

Sist men inte minst är hästägaren mycket betydelsefull för att ska komma tillbaka till önskat läge eftersom delar av rehabjobbet utförs av just hästägaren.
– Man ska komma ihåg att hästägaren är otrolig viktig. Det är lätt att glömma de ofta tidsmässiga och ekonomiska faktorerna som hästägaren ställs inför. Har man tid att promenera hästen flera gånger om dagen? Här är det viktigt att vara medveten om sitt eget ansvar för att hästen ska bli frisk, säger Anna Bergh.

Lyssna på avsnittet här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.