Löshoppning ingen bra indikator på hoppkapacitet

I går (söndag) arrangerade Krafft, Ridskolan Strömsholm och Lövsta stuteri årets Krafftsamling med avelsfrågor i centrum. Holländske domaren, ryttaren, tränaren och uppfödaren Frenk Jespers berättade om bedömning av hingstar innan ett panelsamtal om framgångsrik avel av sporthästar tog vid. Equipage reporter Eva Jacobsen Svaton var på plats.

Inte så mycket nytt under solen framkom. Vi behöver en framgångsrik och kvalitativ inhemsk avel för att våra ryttare ska ha ett bra hästmaterial. Utländska välutbildade topphästar säljs till länder där kunder med stinna plånböcker betalar långt mer än vi skulle kunna göra.

Kruxet är att det är svårt att få ekonomi i uppfödnings- och utbildningsverksamhet. Dom allra flesta hästköpare är inte beredda att betala vad en femåring faktiskt kostat uppfödare och utbildare att ta fram. Marknaden för ”normalhästen” är däe emot inte penningstinn.

Treårstester och championat diskuterades och Jens Fredricson deklarerade rättframt att löshoppning inte ger någon som helst indikation på hästens hoppkapacitet.
– Tvärtom, menade han, många topphästar löshoppar ganska mediokert medan hästar med mer begränsad kapacitet kan göra väl ifrån sig vid löshoppning.

Eftermiddagen bjöd på två clinics. Först visades dressyrhästar från unghäst till Grand Prix-häst. Tinne Vilhelmson Silfvén och Frenk Jespers bedömde unghästens exteriör och rörelsemönster och Tinne visade hur hon får laddade och spända hästar som kommit längre i sin utbildning att lyssna på henne och slappna av.

Ständigt nya uppgifter i form av tempoväxlingar och övergångar och galopparbete tidigt i passet, var några av lösningarna för Divertimento, som var en aning på tårna
– Det är viktigt att inte fastna i samma tempo, förändra tempot lite hela tiden, var och varann meter, förklarar hon.

Löshoppning – även för dressyrhästar
Så följde en löshoppningsclinic med Jens, som förklarade att även om löshoppningen inte tjänar sitt syfte som indikation på hoppkapacitet, däremot är stärkande och en bra mental övning både för hopp- och dressyrhästar.

Hingstvisning
På den sena eftermiddagens hingstvisning visades hästar från Lövsta och andra stuterier runt Mälardalen. Bland annat fick publiken se förra årets förra årets bruksprovsvinnare Van Vivaldi 1286 och fantastiskt elastiske Benetton Dream FRH 1301 från Lövsta och hopphingstarna från Askö stuteri, Contant Q och Twister de la Pomme, som med Arnold Assarsson i sadeln bara begränsades av hinderstödens höjd.

En tanke om “Löshoppning ingen bra indikator på hoppkapacitet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.