Lösgörande övning oavsett utbildningsnivå

DressyrovningI arkivet hittade Equipage en övning som du lätt kan göra på alla hästar, oavsett utbildningsnivå – på både banan eller på ängen eller stubbåkern.
– Jag rider den här övningen ofta eftersom den verkar lösgörande på hästen och även tränar rakriktningen, säger Lotta Pettersson, C-tränare i dressyr.

Anpassa övningen efter hästens och din utbildningsnivå. På en välutbildad häst kan du rida fyra till fem bågar utmed en långsida på 40 meter och dessutom rida rakare mot kvartslinjen respektive långsidan. På en mindre välutbildad häst rider du färre och inte så raka bågar.

Tränar du ute på exempelvis en äng, får du försöka uppskatta var väggen och kvartslinjen skulle vara, ca 10 meters bredd emellan.

Det kan vara bra att börja i skritt för att känna efter att hästen förstår och att du har koll på hjälperna.

Rid i höger varv. Vänd in i första bågen efter andra hörnpasseringen på kortsidan. Med inre tygeln ställer och leder du hästen. Yttre tygeln verkar reglerande på ställningen. Med inre skänkeln vid sadelgjorden och den yttre något tillbakadragen, böjer du hästen i den inre sidan samtidigt som skänklarna verkar framåtdrivande.

Innan du når kvartslinjen ställer du om till vänster och formar om hästen i sidan. Innan du sedan når långsidan ställer du om åt höger igen och formar hästen runt din högerskänkel.

Var noga med att din häst följer med i varje båge och spårar åt båda hållen. Pröva att lätta på den nya innerhanden efter att du vänt.

Lotta-PetterssonNär det här fungerar, kan du rida fler bågar. Du kan också göra övningen i trav. När det går bra och hästen följer med och spårar kan du bygga på med skänkelvikning i första/andra bågen.

För att variera kan du exempelvis rida sluta i första bågen och därefter skänkelvikning tillbaka. Tänk på att innerhanden aldrig får bli trängande!

För att ytterligare försvåra övningen kan du öka och minska tempot i bågarna.

Rid också övningen i vänster varv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.