Lösgörande övning med slutor

– Bra lösgörande övningar är slutor i olika former, tipsar Maria von Essen.

– Jag brukar börja mina ridpass med att skritta fram i femton-tjugo minuter på lång tygel. Sedan börjar jag jobba hästen i skritt i en lägre form. Till att börja med rider jag slutor som är långa och plana, det vill säga utan alltför mycket tvärning, både på långsidorna och på diagonalen. På långsidorna rider jag gärna en bit innanför spåret för att kolla att hästen är i balans och går för mina hjälper och inte börjar vingla. Det här fortsätter jag med även i trav och galopp. Jag jobbar fram och tillbaka genom att ändra steglängd, tempo och även tvärning.

På yngre hästar är det viktigt att tvärningen inte blir för brant. Det är inte heller tvärningen i sig som är viktig utan att hästen gymnastiseras med bra framåtbjudning. Slutor är ett bra gymnastikarbete men du måste vara noga med att inte bli statisk och fastna i samma tempo och samma steglängd.

Gymnastik utan broms
– Speciellt om du rider slutor på diagonalen är det viktigt att du har en spegel att titta i eller någon som ser på när du rider för att vara säker på att du rider rätt, poängterar Maria. Kommer baken före i slutan så bromsar du hästens rörelser i stället för att gymnastisera den.

Maria påpekar också att det är viktigt att du sitter rätt med vikten där den ska vara, annars stör du hästen och det blir svårt för den att arbeta på rätt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.