Listan inför sommaren

Samma visa varje år – för många hästägare och deras hästar förändras dagordningen när hästarna tillåts sköna, fria dagar på sommarbete. Det gör hästarna mycket gott såklart – men det skadar inte att få några goda råd om hur du kan förebygga åkommor under sommaren.

1. Säkra staketen

Dåliga staket med slaka band eller rep, kan leda till att hästarna fastnar och får rejäla skador. Se till att ha sträckta band med fungerande el, som kontrolleras dagligen. Använd gärna skarvar som släpper om en häst skulle fastna i bandet och kom ihåg att vattna vid jordspettet om det är torrt ute. Med bra staket och fungerande el håller sig dom flesta hästar på rätt sida om staketet och undviker också risken att komma lösa och drabbas av trafikolyckor.

2. Fång

Med friskt, näringsrikt gräs ökar risken för fång. En anledning är överutfodring i kombination med för lite motion, framförallt om hästen har en grundläggande mer eller mindre utvecklad ämnesomsättningssjukdom. Sjukdomsförloppet kan vara så kort som några timmar. Tänk också på att låta hästen vänja sig successivt vid gräs under ett par veckors tid.

3. Rinnande ögon

Många hästar drabbas av rinnande ögon under sommaren. Flugor som irriterar och stark sol kan snabbt ge ögoninflammation som behöver behandlas. Om hästen kisar eller har en trögflytande vätska från ögat, bör veterinär kontaktas för att sätta in behandling. Ibland räcker det med receptfria ögondroppar, men ofta behövs en starkare behandling.
Använd gärna en flugluva eller liknande för att undvika att ögonen blir irriterade.

4. Sårskador

Om hästarna går ute dygnet runt så är det viktigt att man inte glömmer bort att visitera dom varje dag. Det kan lätt hända att dom får en spark, ett bett från någon annan häst eller att dom får stora utslag från insekter som behöver behandlas.

5. Giftiga växter

Hästar väljer normalt bort giftiga växter, men på ett magert bete kan dom frestas att äta till exempel stånds och gröna ekollon som kan orsaka förgiftning och njurskador. Rensa bort stånds regelbundet och bränn växten.
Hägna in ekar och ta en extra titt på klöverns färg – om blommorna är både vita och rosa kan det vara alsikeklöver, som ger leverpåverkan om hästen äter det. Symptomen är att hästarna blir allmänpåverkade och hängiga. Alsikeklöver ger ofta fula eksem på opigmenterad hud.
Idegran växer inte vilt i Sverige, men är en populär trädgårdsväxt som är mycket giftig och tyvärr smaklig för hästarna. Hästar som äter idegran riskerar att bli allvarligt sjuka och dö av förgiftningen. Kontakta veterinär omgående om du misstänker att hästen ätit idegran.

6. Sol och solskydd

Ett bra hästbete ska ha skyddande vegetation där hästarna kan erbjudas svalkande skugga. Vindskydd, i form av vegetation eller ständigt tillgänglig byggnad där hästarna kan gå in är också nödvändigt.
Hästar med opigmenterade mular kan bränna sig i den starka sommarsolen. Lösningen är densamma som för oss människor – smörj med solskydd för att undvika brännskador och eksem.

7. Vatten

Att hästarna har fri tillgång till färskt vatten under hela dygnet i sommarhagen är en självklarhet. Däremot bör man hägna in om det finns någon typ av stillastående vatten i hagen så att hästarna inte frestas att dricka. Algförgiftning är relativt ovanligt hos hästar, men händer ibland när hästarna har tillgång till stillastående vatten. Symptomen är försämrat allmäntillstånd och lös avföring.

8. Fästingar

Fästingar kan överföra anaplasma till häst. Symptomen är framförallt hög feber, ibland kombinerat med tjocka ben, vinglig gång och allmänpåverkan. Ta för vana att ta bort fästingar omgående. Ju längre fästingen sitter på hästen, desto större risk att den överför eventuell smitta.
Kontakta veterinär om du misstänker anaplasma. Dom flesta hästar tillfrisknar snabbt när dom kommer under behandling.

9. Insekter och knott

Se till så att hästarna har gott om skugga under varma dagar och använd ett effektivt flugmedel som håller dom bitande insekterna på avstånd. Vissa hästraser är mer känsliga för knott, vilket gör att dom kliar sönder sig och kan få variga sår. Ett eksemtäcke brukar vara den bästa metoden att hålla en eksemhäst symptomfri under sommaren.
Ett annat alternativ är att låta hästarna vara inne i stallet under dom hetaste timmarna.

Ett stort tack till Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring för listan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.