Like a horse på Fotografiska

Nu på fredag den 19 maj, har samlingsutställningen ”Like a Horse” premiär på Fotografiska i Stockholm. Det är en utställning med ett 30-tal fotografer som med hästen som gemensam nämnare, speglar människans relation till detta kraftfulla, spirituella, kitschigt vackra och hårt arbetande djur.

Med en intention att bredda  avbildningen av hästen, olika sammanhang och kulturella kontexter, har utställningens curator Sophie Mörner i samarbete med Fotografiska, samlat 100-talet verk för att belysa frågor kring hästens roll idag.

– Kulturen kring ridsport och hästintresse blir ofta förtalad. Hur detta är kopplat till att det är en företeelse som förknippas med flickor och kvinnor, tycker jag är intressant, säger Sophie Mörner som är såväl fotograf, gallerist, publicist som hängiven ryttare.

Hon ser gärna utställningen som en reflektion kring västvärldens fördomar om den ”priviligierade tjejsporten”.
– Jag anser att den är en förminskande och snäv bild utav hur hästen lever och används idag. I större delen av världen är den fortfarande nödvändig som transport och arbetshäst. Jag hoppas på att urvalet av bilder kan lyfta perspektivet och skifta blicken mot ett bredare sammanhang, avslutar hon.

I samband med utställningen släpps boken “Like a horse” där Sophie, tillsammans med ryttarprofilen Lisen Bratt Fredricson, har skrivit texten och valt ut ett stort antal vackra, provocerande och häpnadsväckande bilder – alla med hästen i centrum.

 

Utställningen pågår mellan den 19 maj och 3 september.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.