Lek dig närmare din häst

Hästar behöver inte bara träna sina muskler, dom är sugna på hjärngympa också. Att aktivera hästen på nya spännande sätt gör att den kommer vara mycket mer uppmärksam.

– Ju mer tid du ägnar åt att skapa kontakt med din häst, desto bättre kommer du bli på att läsa hästens signaler och också förstå hur din häst ”läser” dig, säger Anna Lundberg, etolog på SLU.

Det är även viktigt att ge hästen beröm. Lek ska vara något roligt. Men tänk på att belöningen måste tajmas rätt. Hästen får inte lära sig att den alltid får godis vid ansträngning. Tänk också på att inte handmata, ge i krubba eller på marken istället.

– Från det att hästen utfört vad du bett om till belöningen har du en sekund på dig, säger Sven Forsström, som bl.a. skrivit böckerna Ridning och rädsla och Horsemanship i praktiken (båda Equerry AB).

Till vintern kan det vara tråkigt för hästarna att bara stå i hagarna. Equipage tipsar därför om en kul och fiffig leksak som aktiverar.Lekstocken kommer från ett tidigare publicerat Sandras Fix&Trix. Kommer i repris här inom kort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.