Lätt i handen – vad innebär det?

Att vara ”lätt i handen” är något vi ofta hör är viktigt. Men vad innebär detta och hur lätt ska handen egentligen vara? Equipage bad elitryttarna Patrik Kittel och Peder Fredricson berätta hur dom ser på saken.

– Lätt i handen tycker jag egentligen inte är riktigt rätt uttryckt, säger Patrik. Jag skulle snarare säga att du ska ha en mjuk kontakt med bettet.

Patrik Kittel tycker inte att begreppet ”lätt i handen” är ett särskilt bra uttryck.

Patrik menar att ”lätt i handen” kan missförstås.
– Det kan uppfattas som att det är positivt när hästen släpper bettet. Jag eftersträvar i stället alltid att få ett jämnt sug i bettet, lika mycket på båda sidor.

– Kontaken med bettet ska vara förbindelsen med kroppen, den ska vara elastisk och mjuk, förklarar Patrik. När jag ger hästen handen ska den stanna kvar i samma tempo och sträcka halsen neråt, framåt. När jag tar med handen ska den fungera som en broms.

Patrik har inte mycket förståelse för den trend där ryttaren har mycket kontakt med yttertygeln och nästintill ingen kontakt alls med innertygeln.
– Jag ska ha lika mycket kontakt med båda händerna för att kunna använda dom för att svänga, både åt vänster och höger.

Om hästen ligger på i ena sidan är det lätt hänt att ryttaren fokuserar på att jobba med den sidan och förmå hästen att böja sig. Patrik menar att du i stället bör arbeta med den andra sidan, som ju faktiskt är den svagare.
– Jobba med att engagera den sida där du inte har så mycket stöd, det är den sida hästen är svagast i och den du måste arbeta med för att stärka.

– Det är klart att man ska eftersträva att vara lätt, eller mjuk, i handen, säger Peder. Det ska ju vara trevligt för hästen att bli riden.

Peder Fredricson tror att en hård hand beror på att ryttaren använder sig för mycket av axlar, armbågar och händer – i stället för magmuskerna.

Men begreppet är komplext, menar han. Kontakten med handen hänger ihop med hur hästen arbetar genom kroppen.
– Om hästen är i bra balans, bär vikt med bakbenen och är rakriktad, är det lättare att vara mjuk i handen.

Även Peder påpekar att stödet ska vara jämnt på båda tyglarna. Han förklarar att om hästen känns hård i ena sidan och ligger på i den handen, beror det förmodligen på att den inte är tillräckligt gymnastiserad och rakriktad och därför låser sig.

För att hästen ska bli liksidig måste den klara av att skjuta på lika mycket med bägge bakbenen och spåra. Backa tillbaka till det gymnastiska, lösgörande arbetet.
– Det är väldigt sällan du löser något genom att ta tag med handen. Det är inte där problemet sitter. Lösningen är att förmå hästen att få upp framdelen och sätta sig mer på bakbenen, förklarar Peder.

Peder konstaterar att svaret du får när du mjuknar i handen avgör om du har rätt kontakt.
– Precis som Patrik säger, ska hästen när du mjuknar i handen, ligga kvar i balans i samma tempo och fortsätta att skjuta på med bakbenen medan den länger halsen framåt-neråt och för fram nosen lite grann. Den får inte öka tempot eller ramla på bogarna utan ha samma kvalitet i sin rörelse som tidigare.

Peder poängterar att det aldrig handlar om att hålla ner hästen med handen.

Ett tips från Peder är att du som ryttare måste hitta stabilitet i bålen genom att använda magmuskulaturen.
– En hård hand beror ofta på att ryttaren använder sig alltför mycket av axlar, armbågar och händer. Du blir då också lätt spänd i dom områdena. Använder du i stället magmusklerna får du en stabil bål och kan slappna av i axlar, armar och händer. Det kanske kan låta lite tjatigt men en korrekt sits med en korrekt handställning är faktiskt a och o för att inverka rätt , avslutar han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.