Lathund för avstånden

Omväxling i hoppövningarna är nästan ett måste för att det ska förbli roligt. När du vet dom rätta avstånden är det bara att börja bygga banor för hela slanten.

För vissa hästar kan det kännas långt och på vissa kan det kännas kort mellan hindren. Det kan bero på att din häst har en stor eller kort galopp. Det kan också vara så att din häst ligger på mycket eller att den inte går fram ordentligt. Känn efter vad du behöver träna på. Grundregeln är att ett galoppsprång är ungefär 3,5 meter långt.

I uppförslutning och vid kort anridning inomhus, rekommenderas det kortare avståndet. Nedför och på en stor utomhusbana bör du välja det längre avståndet.

Travbommar och cavaletti
Vill man travhoppa in på ett hinder ska bommen ligga ca 2-2,2 meter från hindret. En sådan bom är ett viktigt verktyg för en osäker eller orutinerad häst. Bommen gör att hästen hamnar rätt inför språnget.

Cavalettibommar ska egentligen ligga något upphöjda från marken, runt 25 cm, för att kallas cavaletti, men du kan såklart även ha dem direkt på marken. Avståndet mellan bommarna för stor häst i skritt bör vara ca 0,8 meter, i trav ca 1,2 meter och i galopp ca 3 meter. För ponny ca 10-20 cm kortare per kategori.

Studs
Studs består av två eller fler låga hinder som står så nära varandra att hästen hoppar direkt i landningen på nästa hinder.
Avståndet bör vara ca 3-3,5 meter. För ponny upp till en halvmeter kortare per kategori.

Så, nu är det bara att sätta igång att bygga…

Ladda ner lathunden här »

Tips: Lär dig stega!

Text » Hanna Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.