Läsarnas bästa ridövningar

Vad skulle vi ta oss till utan alla er läsare som hör av er med tips, berättelser, inspiration, ris och ros? Definitivt skulle det bli betydligt tråkigare här på redaktionen, det är ett som är säkert. Lite då och då får vi in tips på bra ridövningar, tack – här kommer tre av dom.

Serpentiner – perfekt för den stela hästen
Jag har världens finaste och goaste häst, men han är som ett skepp att rida. Stor, stel och låååång. Så för mig handlar det främst om att få honom lite smidig och för det tycker jag att serpentiner är en bra övning.
Till en början var jag glad ifall jag lyckades få runt honom på tre bågar på en 60-bana, men det har blivit bättre så nu kan jag variera mellan tre till sex bågar. Ibland lyckas vi till och med lägga in hyfsade 10 meters volter i varje båge! Brukar börja med att göra tre bågar som uppvärmning och kan sedan lägga in lite mer serpentin-jobb senare under passet. Bågar längs långsidan förekommer också.
Även skänkelvikningar hjälper till att få ihop honom lite, men det känns som om jag behöver svängarna för att få honom mjuk i sidorna. Öppna och sluta har vi också provat med, men då blir det lätt så att han rätar ut sig och jag har svårt att hålla böjningen i sidan. Så serpentinerna är det som fungerar bäst just nu!
Mvh Inger

Öppnor och slutor får med bakdelen
Min häst springer gärna och mycket! Hon liksom bara släpper bakbenen och skjuter på istället för att bära upp sig över dom.
Då hamnar jag lätt i bromsläge, blir stark i handen och hon börjar springa ännu mer… En ond cirkel helt enkelt. Men sedan jag fick tipset om att “bromsa” henne med jobb istället för med handen så går allt bättre och vi är numera sams istället för som tidigare alltid hamna i bråk.

Så när jag nu galopperar rakt fram, eller på volt för den delen, och känner att hon börjar skjuta iväg så går jag in i en sluta längst långsidan. Bara genom att flytta in bak-benen en aning så kommer hon tillbaka utan att jag behöver bromsa med handen.
Till en början tog det ett tag innan hon bromsade upp, men numera känner hon igen systemet och kommer tillbaka på en gång. Nu kan jag även variera och iblandgöra öppna istället för sluta. Det här har helt klart varit en räddning för oss! Nu har vi kul när vi tränar. Hon har även blivit starkare och allt har blivit så mycket lättare!
Vänliga hälsningar, Ninni och ”skeppet” Aniara

Innanför spåret – för mer kontroll
Jag har alltid tyckt att min häst har gått bra och att vi egentligen inte hade några problem. Så gissa om det blev en kalldusch när jag började rida för en ny
tränare och blev tvungen att rida innanför spåret! Det gick ju inte alls.

Min häst ville helst gå på spåret och när jag försökte styra oss rätt så svängde vi inåt istället. Snacka om att jag har lurat mig själv. Numera är spåret förbjudet för oss och jag rider alltid minst en meter innanför.
Pröva själva, det är mycket svårare än man tror!
Allt gott! Katarina och Ante

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.