Larm om maskproblem hos många hästar

Den senaste tiden har veterinärerna på hästsjukhuset Strömsholm tagit hand om många hästar med maskrelaterade problem. Veterinärerna där slår nu larm för att öka kunskapen hos hästägare och bidra till att förbättra hälsan hos våra hästar. Nu när parasitsäsongen är här, är det dags att ta träckprov.

Inälvsparasiter kan ställa till med stor skada och lidande för hästen. Hos föl är spolmaskinfektioner vanligast och kan i värsta fall leda till en livshotande förstoppning. Bandmask är vanligt hos hästar i alla åldrar och kan bland annat orsaka kolik. Värst är dock den stora blodmasken, som obehandlad kan orsaka allvarligast skada.
– När larver vandrar i tarmens blodkärl kan det i förlängningen leda till akut kolik, bukhinneinflammation eller i värsta fall dödsfall. Därför behöver man ta inälvsparasiter på allvar, säger Inge Durie som är veterinär och europeisk specialist inom internmedicin på häst vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.

Parasiterna bekämpas genom god beteshygien och bra rutiner för avmaskning. Avmaskningsmedel är receptbelagda och ska användas om prover visar att hästen har en hög parasitbörda eller vid förekomst av bandmask eller den stora blodmasken.
– Så här års är det viktigt att ta träckprov och man bör även låta göra en odling för att utesluta eller bekräfta förekomst av den stora blodmasken, säger Inge.

Kontroll av stor blodmask ingår oftast inte
Odling för att hitta den stora blodmasken är en analys som inte alltid ingår i dom vanliga träckprovspaketen, vilket gör att man riskerar att missa den.

Tills nyligen diagnosticerades den med hjälp av en två veckor lång larvodling, men nu har SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt ) utvecklat ett nytt test – en PCR (polymerase chain reaction), som är både snabbare och känsligare och enkelt påvisar förekomst av den stora blodmasken.

Oroande trend – avmaska med örter
Avslutningsvis uttrycker Inge Durie en oro för den ökande trenden att avmaska hästar med örter.
– Det finns inga vetenskapliga bevis för att det fungerar att avmaska med örter. Om din häst behöver avmaskas, ska detta göras med riktiga avmaskningsmedel som är receptbelagda, avslutar Inge.

Mer med Inge Durie
I Equipage utgåva 3 (i butik 29/6) berättar Inge om dom vanligaste hudåkommorna på häst och hur du kan undvika dom.

2 tanker om “Larm om maskproblem hos många hästar

 • 5 april, 2018 at 15:07
  Permalink

  Hej!
  Jag undrar om era artiklar är vetenskapigt granskade?

  Tack i förhand!

  Mvh, Fanny

  Svar
 • 6 april, 2018 at 11:45
  Permalink

  Hej Fanny,
  artiklar i liknande kategori som ovan, baseras alltid på kunskap, råd och rön från experter och resultat av forskning.
  Med vänlig hälsning, Jeanette Holm, Equipage

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.