Läng steget mot ökning

Att länga steget behöver inte vara så dramatiskt som den ökade traven i Grand Prix. Men att träna på att länga steget är en oerhört nyttig övning för att göra din häst uppmärksam och lydig och för att bygga styrka. Equipage pratade med Mattias Jansson, Grand Prix-ryttare i dressyr, tränare och hästutbildare för att få råd om hur vi ska gå tillväga.

Att se en ökad gångart i Grand Prix är en härlig upplevelse och kan verka ouppnåeligt. Men att länga steget är något vi alla kan, och ska, jobba på.
– En längning av steget behöver inte alls betyda en ökad gångart, förklarar Mattias. Det finns alla grader av längning, där den ökade gångarten är den högsta graden.

Olika individer har olika lätt för att länga sig. Somliga hästar har en medfödd förmåga, andra måste jobba hårdare.
– Självklart är det lättare för en häst byggd ”i uppförsbacke” med långa framben att länga på steget, säger Mattias. Men alla hästar kan lära sig länga även om alla inte kommer att få en 10:a av domarna för den ökade gångarten! När du tränar på att länga steget tränar du upp styrka och smidighet.

Att korta och länga din häst är en bra kontroll att den lyssnar på dina hjälper. Du stämmer helt enkelt av att dina hjälper fungerar. Och grunden för att du ska kunna gå vidare och lära din häst olika rörelser är ju att den är smidig och reglerbar.
Mattias framhåller att din häst ska kunna korta och länga sig i alla gångarter. Den ska också kunna göra det både i en något lägre, längre och i en något högre form.

Läng ute – på väg hem
På dom flesta hästar är det lättare att träna längningar ute i naturen än på ridbanan.
– Utomhus har du ett naturligt påskjut, utnyttja det, tipsar Mattias. Det är också lite mer av ”lekskola” utomhus så med mina unghästar tränar jag alltid en längning av steget när jag rider ut. Gärna på hösten, på stubbåkrarna då dom får ett naturligt lyft från stubben och allra helst på väg hem.

Har du en häst som blir spänd och tittig ute tycker dock Mattias att det kanske är bättre att träna inne i ridhuset.
Han  är noga med att påpeka att det faktiskt får bli fel!
– Om din häst fattar galopp istället för att länga steget, bryt av och börja om igen. Din häst tänkte ju rätt, den gick fram för skänkeln men förstod inte riktigt vad du bad om. Du får naturligtvis inte be om för mycket, ta ett steg i taget men du måste våga pusha gränserna för att komma vidare.

Träna länga steget i öppna
– Du kan med fördel träna att länga på steget i öppna. Här är det lättare för dig att få din häst mellan hjälperna än när du rider rakt fram. Din häst stretchar bogpartiet och du har lättare att få bakdelen att arbeta.

Över cavaletti-bommar
Ett annat tips från Mattias är att ta hjälp av cavaletti.
– Det här kan du göra i både skritt och trav. För en häst med en något kort skritt är det här en bra övning. Börja med ett avstånd som är detsamma som din hästs steglängd och skritta över några gånger. Öka sedan avståndet en bit så du förmår din häst att länga steget och på så sätt förstå vad du är ute efter. När du gör övningen i trav gör du likadant. Börja med ett avstånd där din häst är bekväm, trava över några gånger och öka därefter avståndet.

Om din häst inte har en naturlig fallenhet att länga på steget kan det ta ett tag innan den förstår vad du ber den om.
– Tänk på att berömma vid varje tillfälle din häst är i närheten av att göra rätt! Om du är ute och rider och din häst på hemvägen länger steget utan att du bett om det, kan du gärna klappa den ändå. Så småningom kommer den att förstå att det är just den där stretchingen som du är ute efter, avslutar Mattias.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton publicerad 2010

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.