Kulan som sätter stopp för brunsten

Brunsten kan vara besvärlig för vissa ston. Stona kan uppfattas som retliga, istadiga, ömma vid beröring och kan till och med bli aggressiva. Ett sätt att bli av med besvären är att förhindra brunsten genom att lägga in en plastkula i livmodern.

Somliga ston blir vid brunsten retliga, istadiga, ömma vid beröring och kan till och med bli aggressiva. Vi kan bara anta att dom inte mår helt på topp och att träning i alla dess former, är i olika grad besvärlig för stoet under brunsten.

För många stoägare är detta ett gissel, som sätter stopp för både träning och tävling, kanske till och med även för vanlig motionsridning.

I det senaste numret av Equipage (nr 5) berättar veterinären och reproduktionsfysiologen Hans Kindahl om hur det går till när en plastkula läggs in i livmodern för att efterlikna den tidiga dräktigheten och på så sätt få stoet att hormonellt bete sig som dräktigt. Det vill säga, inte komma i brunst.
– Det går i dom flesta fall mycket lätt, säger Hans. Stona brukar inte reagera. Någon enstaka gång har jag gett lugnande men oftast behövs det inte, säger Hans.
Efter ingreppet fordras ingen vila utan stoet kan ridas som vanligt.

Så var det förr
Inom travet var det tidigare rätt vanligt att hormonbehandla bort besvärliga brunster. Runt 200 ston sökte varje år dispens för hormonbehandling. Att hormonbehandla tävlande ston är inte längre tillåtet i Sverige eftersom det gulkroppshormon som användes, även har en anabol effekt. Men inom den internationella ridsporten är det fortfarande möjligt att söka korttidsdispens för hormonbehandling inför t ex VM och OS.
Att lägga in en kula i stoets livmoder var tidigare förbjudet för tävlingshästar men är sedan 2008 tillåtet för såväl för rid- som travhästar.

I Butiken kan du köpa nr 5 2017 – portofritt »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.