Kotledsinflammation vanligare förr

– Generellt kan sägas att kotledsinflammation var vanligare som diagnos förr än vad det är idag, säger veterinär Katarina Brunstedt. I alla fall ses det inte lika ofta som grundorsaken till en rörelsestörning.

Katarina-BrunstedtKatarina menar att en kotledsinflammation ofta är en följd av ett problem någon annanstans, som exempelvis i rygg, nacke eller bakben. Eftersom det är betydligt vanligare att kotledsinflammationen är dubbelsidig, kan det vara knepigt att konstatera en hälta både för ryttaren och för tränaren som ser hästen under ryttare.
– Hästen visar ju oftast ingen tydlig hälta. Även vid longering kan det vara svårt att konstatera en hälta, speciellt om den sker på ett lite mjukare underlag.

Eftersom ridpassen ofta ser olika ut från dag till dag, kan det vara svårt att avgöra om hästen verkligen rör sig på ett sätt som avviker från det normala. Signalerna kan vara att hästen blir motvillig, får dålig bjudning och att steget blir kort och stickigt. Det kan också visa sig i att den inte vill hoppa.

I det senaste numret av Equipage (nr 4) berättar Katarina om fler sätt att upptäcka och diagnosticera kotledsinflammation, både på hemmaplan och på kliniken. Hon pratar också om vad den bakomliggande orsaken ofta är och hur sjukdomstillståndet ska hanteras och behandlas.
Köp nr 4 2016 direkt här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.