Kort eller lång rygg – vilken är bäst?

Går det att se – bara utifrån bilder – vilka hästar och ryggar som är mer eller mindre hållbara? Equipage pratade med veterinär Lena Söderberg på Hästkliniken Kalmar som menar att det kan vara svårt att säga att en rygg är dålig, bara genom att titta på den – men medger att det finns exteriöra varningsflaggor…

– Det allra viktigaste när man tittar på hur en rygg ser ut, är egentligen att bedöma hur den hänger ihop med resten av kroppen. Det är svårt att säga att en rygg är dålig, bara genom att titta på den. Man måste också skilja mellan en häst som är riden och en unghäst som aldrig har haft en sadel på sig. Där är det helt olika förväntningar på vad som är en bra rygg och inte, berättar Lena.

Ryggproblem är tyvärr inte helt ovanligt hos våra hästar. Ofta hänger ryggproblem ihop med extremitetproblem, så som hältor.

En alldeles för vanlig orsak till att hästar får ont i ryggen är att sadeln inte passar och att ryttaren inte alltid är i balans.
– Det kan såklart även handla om traumatiska ryggskador så som att en häst har tagit i lite för mycket över ett hinder, har landat dåligt, gått omkull, halkat osv. Men en dåligt anpassad utrustning och ryttarens påverkan, är faktiskt dom vanligaste orsakerna till problemen, berättar Lena.

Man kan inte generellt säga att en lång rygg är svagare än en kort, men Lena förklarar att en häst med ett långt ländparti, som alltså har ett långt avstånd mellan sista revbenet och höftknölen, blir mer instabil. En sådan häst kräver mycket muskelmassa för att den ska bli hållbar.
– Om du lyckas få upp styrkan bra på en långlinjerad häst så har du med den hästen en ökad smidighet och rörlighet, vilket du aldrig kan få med en kvadratisk häst. Detta kan bli synligt i till exempel skolor, där det krävs elasticitet i rörelsen för att få till den på ett riktigt bra sätt.

En kort häst däremot har lättare att spåra och den är lättare att få stark i ryggen, men Lena menar att det aldrig blir samma skönhetsupplevelse i dressyren med en kort häst som med en långlinjerad.
– I hoppning däremot hänger det mer på mekaniken. Hopphästar verkar inte vara fullt så beroende av exteriören för att ta sig över hinder som en dressyrhäst är för att göra dom svåraste rörelserna. Hopphästar kan se oerhört olika ut, men ändå vara väldigt bra på att ta sig över dom största hindren, säger Lena.

När det kommer till lite ovanliga avvikelser så som karprygg och svankrygg, behöver det inte vara någon nackdel alls för hållbarheten, helt beroende på hur hästen står på och använder sina ben och resten av kroppen.

Förebygga och upptäcka
– En väl anpassad utrustning är A och O för en hållbar rygg och man måste vara beredd att se över den med jämna mellanrum för hästar förändrar sig hela tiden.

Det kan vara mer eller mindre lätt att ställa diagnos på en häst som har ryggont och ibland handlar det inte bara om muskler utan problemen kan även sitta i skelettet.
– Om du känner din häst och märker att något förändras, att du plötsligt får ett motstånd och att hästen börjar protestera för saker som tidigare varit okej, kan det mycket väl vara ryggen som spökar. Jämför då höger och vänster sida med varandra och känn igenom hästens rygg med händerna. När det gått långt kan hästen visa motstånd redan vid sadling. Man ska däremot veta att det finns hästar som alltid vill äta upp dig i samband med sadling och som sedan är jättefina att rida, men känner du din häst så märker du av när saker förändras.

Misstänker du att din häst har problem med ryggen råder Lena dig att kontakta en veterinär som är intresserad av hästens rörelseapparat eller en väldigt duktig massör.
– Har du en riktigt duktig massör så får du besked om det är dags att du ska gå vidare till en veterinär. Men det gäller här att veta vem man anlitar. Det är alltid svårt att avgöra om det är benen eller ryggen som är ursprungsproblemet, men det ena brukar leda till det andra, berättar Lena.

För att förebygga ryggproblem är det extra viktigt att låta hästen värma upp sin muskulatur innan arbete. Dessutom är det bra att ibland arbeta hästen i en lägre form och låta den sträcka på ryggmuskulaturen.
– Naturen bjuder på många billiga möjligheter att träna hästen rätt. Att pulsa i snön, rida i vatten och klättra är några alternativ. Men det gäller att ha fingertoppskänsla så att man inte gör för mycket, hästen ska inte få mjölksyra. Detsamma gäller om man rider i ett tyngre underlag, helst ska man ha slutat innan hästen mattas av.

Att anpassa ridningen efter hästens exteriör är också en viktig del för att få en hållbar häst med en stark rygg. Generellt menar Lena att man behöver rida en häst med en hög halsansättning i en lägre form än en häst med en låg halsansättning.
­– Det viktigaste är ändå att bakbenen arbetar rätt. Prata med din tränare, som kan se hur hästen rör sig naturligt och när du rider den, för att få råd och tips på hur du bör träna den. Du kan även ta hjälp av din veterinär för att få två aspekter på den hållbara träningen, avslutar hon.

Text och foto » Jenny Abrahamsson publicerad 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.