B-, B96 eller BE-körkort?

Har du full koll på vad som gäller för att lagligt köra hästtransport? Det är lätt att gå vilse i regelverket och blanda ihop begreppen vad det gäller maxlast, tjänstevikt, bruttovikt och andra snarlika benämningar.

Att bil och släp tillsammans inte får väga mer än 3 500 kg om föraren endast har B-körkort, används ofta som ett riktmärke när man köper hästtransport. Men räcker det verkligen eller finns det fler regler att hålla reda på? Är t ex 3 500 kg ton med eller utan häst och packning? Och vad är det för skillnad mellan totalvikt, tjänstevikt och bruttovikt?

Hans Cassepierre är utredare
på Väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen

Hans Cassepierre på Transportstyrelsen är bussig och guidar oss rätt så att vi kan försäkra oss om att vi kör runt med våra hästar lagligt.

Så får du köra med B-körkort
Med ett B-körkort får du dra ett hästsläp där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.
– Sedan måste man också titta på om bilen har några begränsningar i släpvagnsvikten. Då kan faktiskt den sammanlagda vikten av bilens vikt och släpets vikt bli en vikt som ligger under 3 500 kg, tillägger Hans.

Tänk på att det är totalvikten som gäller, inte bruttovikten!

Så får du köra med B96-körkort
Med ett körkort med utökad B-behörighet – B96 – får bilens och släpets sammanlagda totalvikt inte vara över 4 250 kg.

Så får du köra med BE-körkort
Har du ett körkort med behörigheten BE får personbilen eller lastbilen du kör ha en totalvikt på högst 3 500 kg. Släpets maxvikt avgörs dock av när du tog ditt BE-kort.
– Har du ett körkort med behörighet BE som är utfärdat före den 19 januari 2013 så får du köra en bil som har en totalvikt på högst 3 500 kg med ett släp – oavsett totalvikt på släpet. Naturligtvis måste man anpassa släpvagnsvikten till den släpvagnsvikt bilen är byggd för att klara av, förklarar Hans.

Du som däremot har tagit ditt BE-körkort den 19 januari 2013 eller senare, får köra en bil med totalvikten 3 500 kg med tillkopplat släp som har en totalvikt av högst 3 500 kg.

Fordonets tjänstevikt, maxlast och totalvikt, liksom fordonets högsta tillåtna släpvagnsvikt, hittar du i registreringsbeviset.

För att räkna ut hur mycket packning du får ha med dig behöver du veta vad din häst väger. Den tillåtna lastvikten finns alltid angiven i släpets registreringsbevis.

Släpets vikt
I bilens registreringsbevis hittar du också högsta tillåtna släpvagnsvikt. Detta är den högsta tillåtna bruttovikten (tjänstevikten+tillfällig last) för släpet.

Släpets totalvikt är vad den tomma vagnen väger plus maximalt tillåten lastvikt. Du behöver alltså veta vad din häst väger för att försäkra dig om att du inte har för tung last. Även utrustning och eventuellt foder behövs vägas om du misstänker att maxgränsen är nära.

OBS! Släpvagnens vikt får aldrig överstiga bilens släpvagnsvikt!

På vissa bilmodeller kan det finnas en begränsning av den sammanlagda bruttovikten av bil och släp, vilket du kan se i registreringsbeviset. Det här kan innebära att du inte kan utnyttja antingen bilens eller släpets maxlast.

Definitioner
Tjänstevikt: Vikten av bilen i normalt körklart skick så som reservhjul, drivmedel och förare på 75 kg ingår i vikten.
Maxlast: Den tyngsta lasten fordonet får ha.
Totalvikt: Tjänstevikt plus maxlast.
Bruttovikt: Vad fordonet väger just här och nu om du kör upp fordonet på en våg.

Fortfarande osäker? Släpvagnskalkylatorn är en tjänst som kan hjälpa dig att snabbt få  besked om du får dra en specifik transport med din bil och din körkortsbehörighet som krävs och dessutom hur mycket din häst och packning får väga. Du hittar kalkylatorn här »

Körkortsprov
Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida »

Text » Camilla McCarthy Foto » Eva Jacobsen Svaton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.