Kom igång med hoppningen

Vinterunderlag och alltför ofta proppfullt i ridhuset – inte läge att dra fram hindren då. Kanske var det flera månader sedan du hoppade sist? Men misströsta inte – snart är det vår och då går det att plocka fram hindren ute igen!

I årets första nummer av Equipage (nr 1 – 2012) ger hoppryttaren Peter Eriksson tips och övningar på hur du kommer igång med hoppningen – oavsett vilken nivå ni befinner er på.

– Låga hinder kan du hoppa flera gånger i veckan. Det behöver inte röra sig om så många språng varje tillfälle men ekvationen är: Hellre ofta och lite än sällan och mycket, säger han.

Att hästen är född med rätt hoppteknik spelar enligt Peter en stor roll för hur hoppningen artar sig.
– Men förser du bara hästen med lämpliga övningar som den får utföra regelbundet och med precision, finns det en hel del som kan utvecklas. Sådana övningar kan till exempel vara studs och serier.

Utmaningen är att ge hästen dom bästa förutsättningarna för att kunna prestera dessa övningar på ett bra sätt, utan att störa den.
– Det betyder att du måste låta den sköta tekniken och själv få chansen att styra upp när något blir galet, säger han.

I reportaget berättar han också om vilka fyra punkter du ska tänka på för att få ut det mesta ur hoppningen – både för din hästs och din egen skull. Läs och inspireras till roligare ridning! Kanske kan du rent av samla ihop ett gäng i stallet och köra en hopphelg för både dressyr- och hoppinriktade?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.