Koliktider på G

Under vinterhalvåret dubbleras antalet kolikfall jämfört med augusti som har den lägsta nivån. I januari efter jul- och nyårshelgerna är det som allra värst, då kommer dom flesta skaderegleringarna in, rapporterar Agria.

Hästens näst vanligaste diagnos är just kolik och varje år drabbas ett par tusen hästar, enligt Agrias statistik. Förutom att hästen få ont i magen och hästägarens oro, är det tråkigt med kostsamma veterinärbehandlingar. Summan varierar beroende på hur länge koliken sitter i, men utslaget på alla skador hamnar medelkostnaden för veterinärvård på 13 083 kronor per skada.

Ha koll på tre faktorer
Tre viktiga faktorer som avgör hästens välbefinnande är motion, tillgång till vatten och anpassad foderstat.

Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria, har råd om skötsel inför kommande helger. Han menar att risken ökar om de vardagliga rutinerna sätts ur spel under längre ledigheter och vinterhalvåret om hästen vilar mer än vanligt.
– Mörka, korta dagar kan medföra att ryttare inte rider i samma omfattning. En kortare vila i vintertid gör oftast gott för hästen, men den ska då ske på ett genomtänkt sätt, säger han.

En annan fälla är att hästen inte får i sig tillräckligt med vatten när det fryser på i hagen. Eller att vattenkoppar fryser och slutar fungera, och då är en hink ett bättre alternativ. En stillastående häst som inte dricker tillräckligt, kan drabbas av förstoppning och kolik.
– Det är också viktigt att se över foderstaten när man inte tränar hästen som vanligt. Det räcker med ett par dagars vila för att hästar som får en hög energinivå i sin foderstat, ska kunna drabbas av korsförlamning och andra muskelskador om den börjar arbeta för fullt direkt efter vilan, säger Karl-Henrik.

Han rekommenderar att man halverar eller helt tar bort kraftfodret. I en normal foderstat räcker ett näringsrikt grovfoder vid vila och daglig hagvistelse.

Var medveten om farorna när du tar julledigt:
Brist på vatten i hagen under dagen kan leda till förstoppning och kolik. Studier har visat att hästar föredrar ljummet vatten på vintern. Enligt djurskyddslagen bör hästar ha fri tillgång till vatten eller möjlighet ett dricka sig otörstiga två gånger per dag, jämnt fördelat över dygnet. Grundbehovet för en häst är fem liter vatten/100 kg kroppsvikt och dag.
Stillastående hästar som får en normal foderstat riskerar kolik och korsförlamning. Halvera eller ta bort kraftfoder. Sprid gärna ut fodret i hagen på flera ställen så den måste röra sig mellan hötapparna.
För snabb igångsättning efter jul- och nyårshelgerna ökar risken för skador, vänj hästen successivt tillbaka till sin normala träningsform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.