Tips när hästen fäller

Pälsfällningstider! Dagarna blir allt längre, solen tittar fram och plötsligt släpper hästens vinterpäls i oändliga mängder. Vissa hästägare föredrar att klippa pälsen för att bli av med allt snabbt, medan dom flesta skrapar päls för glatta livet under några vårveckor.

Vad ska man tänka på vid pälsfällning?
– Hjälp hästen att bli av med pälsen genom att borsta och rykta extra vid pälsfällning, säger Charlie Lindberg, hästveterinär på Agria.

Förutom att fällningsperioden blir lite kortare, och hästen blir av med den lätta klåda som fällningen kan ge, gör det hästarna gott med extra massage.

Många väljer att klippa hästarna i samband med att pälsfällningen startar. Hur påverkas hästen av det?
Man ska undvika att klippa hästen i samband med att den sätter päls och fäller. Att raka hästen då stör hästens naturliga process vilket kan påverka allmäntillståndet negativt.

Hur påverkas hästen av pälsfällning?
Det är väldigt individuellt. Vissa hästar påverkas inte alls, medan andra blir trötta och håglösa och behöver en period med lite lägre arbetskrav. Var lyhörd till hästens signaler och ta reda på hur den brukar reagera om du inte känner hästen sedan tidigare.

Behöver hästen något fodertillskott under pälsfällningen?
Många hästar mår bättre av att få foderjäst under hela pälsfällningstiden. Anledningen till det är ökat behov av proteintillskott.

Tre tips vid pälsfällning
»
Borsta mer
» Ge foderjäst
» Klipp inte hästen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.