Kan jag ha missat något mirakelmedel?

Som jag nämnt tidigare, har mitt sto Ella lite “issues” med sin brunst. Eller snarare är det väl jag som har dessa issues eftersom dom, milt uttryckt, sätter lite käppar i hjulen för det jag vill göra. Rida, träna och hålla henne ren. Och glad och smärtfri förstås.

Ingen häst är dum med flit, det är min grundövertygelse och den kan ingen övertala mig annat. Att Ella tjorvar i samband med brunsten är inte självvalt, hon har med all säkerhet ont eller åtminstone känner hon obehag av någon sort. Och det vill jag ju försöka hjälpa henne med, för bådas vår skull. Sedan slanten föll ned hos mig, d v s när jag ÄNTLIGEN förstod sambandet mellan brunst och tjorv, har jag försökt med det mesta jag kunnat hitta på marknaden och blivit rådd att testa. Och vem vet – något av eller rent av alla dessa preparat kanske funkar utmärkt. Skulle ha funkat utmärkt. Om Ella bara kunnat tänka sig smaka…

Jag har förgäves försökt blanda preparaten med rivna morötter, melass, mash, müsli, äppeljuice, fruktsallad (med mycket apelsin, mango och banan – Ellas favoriter), knäckesmulor och sockerbitskross… Men nix. Ella rör varken örtblandningarna, pulvren eller munkpepparn (hel, krossad eller malen) och jag svär att hon spottade ut betfor-, kraft- och havreblandningen med endast några droppar “Stroppy Mare liquid” i. Suck.

Men jag ger inte upp – än. Nu har jag precis varit och hämtat mitt senaste preparat på posten – Oestress i flytande form.

Samma preparat i pulverform har jag en nära på orörd hink kvar av på hyllan – om någon vill ha. 🙂 Samma gäller för Stroppy Mare krossade örter, 1 kg munkpeppar och så ett par påsar och hinkar med andra örtblandningar av olika slag.
Frågan är: Har jag möjligen missat något mirakelmedel som finns tillgängligt och som t o m skulle kunna falla lilla prinsessan på läppen?

I arkivet hittade jag den här insändarfrågan från Sofie. (På nåt sätt skönt att se att jag inte är ensam om att tampas med hormoner).
“Hej Equipage! Jag har en fråga som jag tror angår ganska många. Mitt tolvåriga sto, som jag haft i flera år, är fullkomligt omöjlig när hon är brunstig. Hon är väldigt irriterad och sur, när jag rider slår hon mot skänkeln och ibland är hon knappt kontaktbar. Det här är rätt jobbigt när jag gärna vill tävla och tävlingsperioden sammanfaller med brunstperioden. Finns det något jag kan göra? Hälsningar från Sofie

Hispigt-sto2

Hej Sofie! Det här är ett beteende som nog många stoägare känner igen. Vi har låtit din fråga gå vidare till veterinärerna Eva-Marie Levin och Hans Kindahl.
– Stons brunst och deras attityd under brunstperioden är något mycket individuellt, konstaterar Eva-Marie. Somliga påverkas av hormonerna mer och kan bli svårridna, en del blir svåra att få kontakt med medan andra är precis som vanligt.    
Något du dock kan göra är att inte vistas i miljöer som inbjuder stoet att visa brunst.
– Har du ett sto med brunstproblem bör du undvika att stalla upp henne i ett stall med hingstar eller valacker som uppvisar hingstbeteende. Dom triggar igång brunsten hos ston.

Något kan vara fel
Om stoet är känsligt och besvärligt kan det bero på att där är något fysiskt fel. Det finns ston som ”suger luft” under arbete, s k  ”wind-suckers” – och detta kan påverka brunstbeteende och ägglossning.Om du har ett sådant sto bör du kontakta veterinär för undersökning. Det kan relativt enkelt åtgärdas genom en ”caslick”-operation där stoet sys, så luftsugandet upphör.

Problem med äggstockarna, som exempelvis cystor, kan ge besvär men Eva-Marie menar att det oftast inte är något sådant som ligger bakom stonas beteende under brunsten.
Under ägglossningen kan vissa ston känna obehag och bli besvärade. Om du lär dig ditt stos brunstcykel kan du snart konstatera om det är detta som är problemet.

Ibland lugnare efter föl
– Brunsten styrs av ljuset, berättar Eva-Marie. Dom flesta ston har en brunstperiod som sträcker sig från maj till oktober med en brunstcykel på 21-22 dagar inklusive brunst på cirka fem dagar. Ägglossningen sker på den näst sista eller sista dagen av brunsten. Redan i slutet av februari börjar många ston visa brunst men den är då oftast ganska oregelbunden och ägglossningen har inte kommit igång. Endast cirka tio procent av alla ston har ägglossning under vårbrunsten.
Först efter två-tre brunster är det idé att betäcka stoet. När gräset är grönt brukar brunsten ha blivit regelbunden och det är läge att betäcka.  
Ibland kan det hjälpa att betäcka ston som blir kinkiga under brunstperioden. Det händer att humöret blir mer stabilt efter en fölning.

vetrinarerMetod som minskar brunst
Det finns en metod att minska brunstbeteende hos ston som innebär att en kula läggs in i stoets livmoder. Denna ska i princip efterlikna ett foster och medföra att stoet inte kommer i brunst igen.
– Men jag har tagit hand om ett antal ston där kulan har skadat hästen och brukar därför inte rekommendera detta. Däremot finns nu, i stället för dom glas- eller metallkulor som tidigare användes, plastkulor, som är harmlösa men gör att brunsten inte kommer igång.  Det är ett alternativ, menar Eva-Marie.

– Lär känna ditt sto och lär dig hennes brunstcykel, råder Eva-Marie. Kanske ska du helt enkelt rätta in dig efter stoet och inte träna och tävla under dom dagar då ditt sto är brunstigt. Lite ödmjukhet helt enkelt!

Ella-lamnad-ifredHans om plastkulorna
Hans Kindahl, Lötsberga Djurklinik, har arbetat inom veterinärmedicinen i över 35 år. Han håller med Eva-Marie om att metoden att lägga in glas- eller metallkulor i stoets livmoder inte är riskfritt. Däremot har metoden att lägga in en kula vetenskapligt beprövat goda resultat då man använt vattenfyllda kulor av polypropylen.
– Det gäller att kulan som läggs in har rätt storlek och rätt vikt, berättar Hans. Dom kriterierna uppfylls av polypropylen-kulorna. Dessutom kan man med lätthet spåra dessa med ultraljud eftersom dom är vattenfyllda, vilket inte är fallet med glas- eller metallkulor.

Behandlingen innebär förenklat uttryckt att man lurar kroppen att hästen är dräktig.
Hans rekommenderar att du vänder dig till en veterinär som är kunnig inom semin eftersom det är av avgörande betydelse för resultatet att kulan läggs in vid rätt tidpunkt.
– Vid dom tillfällen metoden inte fungerat har det oftast berott på att kulan lagts in under fel fas av brunstcykeln, säger han.   

Kostnaden för behandlingen kan variera. Du får räkna med flera veterinärbesök för att fastställa rätt tidpunkt för att sätta in kulan.    
Hos Hans, som själv tillverkar polypropylenkulorna och även säljer dom i Sverige och Norge, kostar en behandling ca 1 200 kr plus moms (2012). ”
Text och foto » Eva Jacobsen Svaton

Jag vet inte, känner inte för att ploppa in kulor i Ella. Och några föl är jag inte jättesugen på heller just nu. Nä, jag provar med mina örtpreparat lite till annars väljer jag nog modellen som Eva-Marie tipsar om – lite ödmjukhet för hennes brunst helt enkelt.

Det här skrev jag i maj om Ellas brunst-issues »

4 tanker om “Kan jag ha missat något mirakelmedel?

 • 11 juli, 2016 at 20:37
  Permalink

  Hej! Mitt sto har stora problem under brunst, ont i ryggen, känslig och har obehag dagarna i ända. Självklart har hom en väldigt regelbunden brunst och brunstar exakt var tredje vecka, året om. Jag har kollat henne via veterinär och det är inga bekymmer med hennes livmoder eller äggstockar. Hon är även i vanliga fall en känslig tjej och jag jag haft stora problem att få i henne något tillskott som skulle kunna hjälpa henne. NU har jag dock funnit lösningen, och det fungerar! Jag ger Stroppy Mare i “örtform” och ger det tillsammans med hackad lucern! Samma konsistens och hon älskar lucernen så därför går även tillskotten ner! Hon har fortfarande tydliga brunster men det har tagit av topparna, dvs hon får inte ont i ryggen och går att rida i princip normalt även under brunsten! Prova! Hoppas det hjälper även dig!

  Svar
 • 11 juli, 2016 at 22:45
  Permalink

  Hej Ulrika, tack snälla för att du delade med dig. Det som funkar på ditt sto verkar vara det preparatet som funkar bäst, åtminstone kan jag säga att det är flest, med råge, som rekommenderat mig att pröva det. Det var också det första jag med stor entusiasm gav Ella tillsammans med allehanda gottigheter. Men nix, hon luktade, fnös och vägrade att ens att smaka på det!!! Jag försökte handmata, lägga det i torrt musli/mash som hon älskar (hon äter inte lusern – surprise!). Jag har en hel hink som du kan få till ditt sto – om du bor i närheten av Ekerö/Svartsjö… 🙂
  Soliga hälsningar, Camilla

  Svar
 • 19 augusti, 2016 at 18:07
  Permalink

  Hej! Mitt förra sto var ett brunst-kaos kombinerat med överaktivt huvud, så vi testade att mata torkade Kamomillblommor istället när munkpepparn spottades ut. Tyckte det faktiskt hjälpte och hästen verkade lugnare och lite mera i sitt ‘happy place’ 🙂

  Svar
 • 25 augusti, 2016 at 10:21
  Permalink

  Hej Sandra, aha, intressant! Kamomill har väl en avslappnande effekt om jag inte blandat ihop alla “rönen” jag läst på sistone? Det ska jag absolut testa! Tack snälla för tipset!

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.