Jur Vrieling diskad från gårdagens hoppklass

Stephan Ellenbruch, ordförande i olympiska ridsportskommittén i Rio meddelade igår: “Vi kan bekräfta att Jur Vrieling från Holland har diskvalificerats från dagens individuella hoppning”. Anledningen är att man funnit blod efter spörapp på Zirocco Blue.

FEI: s regler är mycket specifika: om något blod återfinns på en häst, diskvalificeras ekipaget automatiskt från tävlingen.

Paragraf 242.3.1 i FEIs regler säger så här:
Hästar som uppvisar blod i munnen eller näsan eller märken som anger överdriven användning av sporrar eller piska någonstans på hästen (i mindre allvarliga fall där blod upptäckts i munnen, såsom om
en häst verkar ha bitit sig i tungan eller läppen, kan tjänstemän uppmana till sköljning eller avtorkning av munnen och låta idrottare att fortsätta, ytterligare bevis på blod i munnen kommer att resultera i diskvalificering).
Rob Ehrens är förbundskapten i hollänska ridsportförbundet.
Jag har ridit professionellt i 27 år och jag vet hur det känns när allt går fel. Men detta bör inte ske och kommer inte att hända igen. Medan Jur och Zirocco Blue jagar medaljer, måste detta hanteras professionellt. Vi kommer att använda morgondagen för att låta Zirocco Blue koppla av.
Jur Vrieling själv lovar också att detta inte ska upprepas.
– Jag försökte uppmuntra honom, försökte säga ”kom igen killen, gör inte så här igen”. Jag skulle inte ha gett honom  dom där extra rappen, det var dumt och hände i stundens hetta. Det kommer inte att
hända igen.
Veterinärer på plats har undersökt Zirocco Blue och kommer att fortsätta att övervaka och säkerställa att han är okej att tävla imorgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.