Julpynta säkert med naturmaterial

JulkransMånga hästägare vill göra fint i stallet inför adventshelger och julen. Och visst är det härligt att sprida helgstämning i mörkret, men den mysiga känslan kan snabbt försvinna om man inte säkrar risker med levande ljus, farliga växter och material som hästen kan skada sig på.

För att vara på den säkra sidan är en ledtråd att sikta in sig på naturliga material som hästen kan äta och röra vid utan att skada sig. Dekarationer av gran- och tallris är lätt att göra själv, luktar gott och ger en ombonad känsla. Äpplen, apelsiner med kryddnejlikor, knäckebröd och pepparkakor i röda band ger julstämning utan att vara farligt. Eller varför inte göra egna julprydnader av hästens hö eller halm?
– Pynta med material som är naturliga i hästens miljö, det blir ofta en vacker dekoration som passar i stallmiljön och som dessutom bjuder på en bra julgransplundring i januari, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

Ett höjt varnande finger för idegranen som också är fint vintergrön, men direkt livsfarlig för hästar. Jämfört med en vanlig gran är den liten, busklik och saknar kottar. Den har små röda bär och platta, skaftade barr som är mörkgröna.

Varning för brandrisk
Levande ljus och tomtebloss är givetvis bannlysta i stallet och dess närhet, men inte heller vanliga elektriska ljusstakar, julstjärnor eller liknande får inte användas i djurutrymmen. Till synes oskyldiga ljusslingor är inte att lita på i en fuktig miljö utan riskerar att kortslutas med hög brandrisk som följd.

Undvik också glitter och julgranskulor som kan hamna i hästmagen och skapa stora problem som kolik och i värsta fall djursjukvård med buköppning.
– Julgranskulor av glas kan ge fula skärskador om dom går sönder. Skräckexemplet är en häst som rivit ner en julgranskula som krossats och hamnat i krubban med djupa skärsår på tungan och mulen som följd, säger Pernilla.

När julen är över brukar hästarna uppskatta om vinterhagen piggas upp med en plundrad julgran som dom kan sysselsätta sig med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.