Jens förklarar sitt uttalande

Krafftsamling-JensNär Jens Fredricson höll clinic i slutet på april, diskuterades treårstester och championat och Jens deklarerade rättframt att löshoppning inte ger någon som helst indikation på hästens hoppkapacitet.
– Tvärtom, menade han, många topphästar löshoppar ganska mediokert medan hästar med mer begränsad kapacitet kan göra väl ifrån sig vid löshoppning.

Jens uttalande börbryllade flera och signaturen “Eva” skrev så här i kommentaren:
“Tyvärr kommer det inte fram i artikeln att Jens fick svar på sitt påstående om löshoppning av avelskunniga Emma som kunde hänvisa till att korrelationen mellan löshoppningsresultat och tävlingsresultat var så pass hög som 0,8 om jag inte minns fel. Vore bra om det också kom med i artikeln så att inte rubriken uppfattas som någon sorts sanning.”

– Du har alldeles rätt, avelsledare Emma Thorén Hellsten på ASVH svarade Jens på hans påstående om löshoppning och hänvisade till en positiv korrelation mellan löshoppnings- och tävlingsresultat, bekräftar Equipage reporter Eva Jacobsen Svaton.

Hon ringde upp Jens som förtydligade sitt uttalande och vidareutvecklade sin åsikt.
– Jo då, löshoppning ger en rad bra svar på hästens hoppförmåga, säger Jens. Den visar på teknik, spänst, förmåga och hoppvilja. Men det finns ett antal andra parametrar den inte visar på, som till exempel ridbarhet, hur hästen går under ryttare, och tävlingsvilja.

Jens förklarar vidare att en häst som får 4 eller 5 på löshoppning knappast blir en bra hopphäst. Samtidigt vidhåller han att man inte kan särskilja mellan hästar som får 7 och uppåt.
– En häst som får 7 kan vara precis lika bra som en som får 10, säger Jens. Så långt anser jag inte att det går att dra några växlar.

Ett önskemål från Jens är att få se hingstar tävla i årgångsklasser mot varandra.
– Då skulle vi verkligen få en rättvis bild av hingstarnas kapacitet.

Till artikeln »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.