Jag har ett (I-lands)-problem!

Jag är definitivt ingen konstfantast, jag går aldrig på utställningar eller vernissager, har helt enkelt inte tid. Men jag uppskattar konst som berör. Och för att den ska beröra, bör den förstås helst ha med hästar att göra.
vanta-pa-mig

Liv Borglund är både en sann konst- och hästfantast som tagit hästintresset ett steg längre genom sina lekfulla och kraftfulla hästskulpturer i stengods, Jag lärde känna Liv i samband med Equipages första – eller andra nummer, minns inte exakt när och hur, nu.

Flockledaren

Men jag minns väl när hon ödmjukt berättade att hon “skulpturerade lite vid sidan av” och sedan visade upp en magisk staty föreställande en maffig blå häst på pedestal. Jag föll handlöst för den i samma stund – och köpte den så klart. Sedan dess har statyn stått på bästa skyltplats hemma i vår stora hall och jag njuter verkligen av att se den varje gång jag går förbi.

sommarlov

Med två busiga söner med många kompisar, var det nog nästan skrivet i sten att någon del på statyn skulle gå sönder. Det är för övrigt inte mycket hemma hos oss som är intakt efter alla år med vilda sjörövarlekar, “tjuv och polis” och kull. Detta innefattar förstås även den blå hästen.

Ena frambenet gick av i pannan på Daniels kompis som “bara råkade” landa på den när han studsade åt fel håll från fåtöljen i hallen. Och Nicke skulle “bara kolla” om bakhoven satt löst (det gjorde den inte – innan han knäckte av den!) och ett öra slogs av när killarna sköt pil inomhus (självklart mot reglerna!) och en av pilarna “bara råkade” träffa statyn. Ja ja, alla kroppsdelar är pålimmade och skarvarna syns knappt.

blahuvud

Men nu har jag bestämt mig, det ska bli en skulptur till. Frågan är bara vilken? Jag har en favorit… har du?

 

Nyfiken-rod2

 

LivLiv skriver så här om sin konst:
Hästen. Med sin styrka och elegans utstrålar den något som få andra djur har och det är bland annat detta som jag vill uttrycka i mina skulpturer. Men jag vill också uttrycka den glädje jag känner då jag är med hästen. Mina skulpturer ska ge betraktaren en känsla av livfullhet och glädje. Mina skulpturer är för det mesta glaserade i härligt färgglada kulörer vilka ger hästarna, trots sin inte sällan naturalistiska gestaltning, en känsla av fantasifullhet och lekfullhet. Hästar tillskrivs ofta ha en alldeles särskild roll för människan: den tillför något till oss människor som tycks vara svårt att beskriva. Det är detta jag försöker fånga i min konst.

Livs skulpturer finns att se på olika utställningar (inte av mig då för jag går ju inte på sådana 🙂 ) På hennes hemsida » hittar du när och var dessa är och lite annat om du är nyfiken på Livs konstverk. Priserna på underverken verkar ligga på mellan 3 800 kr och 11 000 kr om jag förstått det rätt.

2 tanker om “Jag har ett (I-lands)-problem!

 • 25 september, 2016 at 10:03
  Permalink

  Så läckra! Vill ha en staty i julklapp, Nyfiken Blå röstar jag på. Men i så fall får du skynda dig för nu skickar jag länken vidare till min man

  Svar
 • 27 september, 2016 at 11:05
  Permalink

  Flockledaren är min favorit! Eller nyfiken röd.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.