Islänningar mer viktbärande?

Hur mycket vikt bör en islänning bära? Islandshästar är ganska små i förhållande till andra hästraser som rids av vuxna. Kunskap behövs, och det kommer samlas i ett nytt doktorandprojekt vid SLU. Nu söker SLU efter en doktorand som vill anta utmaningen.

I studierna vill man ta fram fysiologiska och anatomiska egenskaper som kan beskriva en hästs aktuella viktbärande förmåga. Arbetstest kommer att användas. Kunskapen kommer att kunna användas av ridskolor, turridningsföretag och som objektiv beskrivning vid försäljning.

Projektet är ett samarbete mellan SLU och Hólar University College på Island. Nu finns ett gyllene tillfälle att söka tjänst som doktorand i 4-årsprojektet! Foto från stallet på Hólar.

Sök tjänsten här »

Tidigare publicerade artiklar och studier

Många hästmänniskor välkomnar nog den nya studien då det ofta tvistas om huruvida den lilla islandshästen bör bära långa, ibland storväxta vuxna. Ena sidan hävdar att islandshästen inte alls far illa av att bära ryttare uppåt 90-100 kilo (ibland t o m mer) eftersom den skulle vara mer viktbärande än andra hästar och ponnyer. Den andra sidan i debatten håller inte med alls.

Det har gjorts flera studier på viktfrågan och Equipage har publicerat ett antal artiklar i ämnet. Läs dom här:

“Ryttarens storlek har betydelse” »

“Hur mycket orkar hästen bära?” »

“Tyngre ryttare kan orsaka ryggproblem hos hästen” »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.