Inget förbud mot spiltor

Jordbruksverket ger ut nya föreskrifter om hästhållning som kommer gälla från och med 1 mars. Syftet med dom nya föreskrifterna är att öka möjligheterna för den som vill utveckla sin hästhållning att hitta nya sätt att uppfylla hästens behov på. Däremot kommer det inte att bli något förbud mot spiltor.

I ett pressmeddelande meddelar Jordbruksverket att i arbetet med föreskrifterna har fokus varit på att ta fram funktionsregler, det vill säga beskriva den funktion som ska uppnås och minska mängden detaljkrav när det gäller hur detta ska göras.

Föreskrifterna har också förändrats i strukturen och språket har justerats i syfte att bestämmelserna ska bli mer lättlästa.

– Vi har som uttalat mål på Jordbruksverket att våra föreskrifter ska bli mer målinriktade, vilket vi tagit fasta på i arbetet med dom nya hästföreskrifterna. Det kan finnas många sätt att uppnå en god djurhållning och det är viktigt att våra föreskrifter tillåter en utveckling av hästhållningen om vi når samma, eller högre, nivå på djurskyddet. Dessa föreskrifter är ett steg i den riktningen, säger David Slottner, på Jordbruksverket.

Inget förbud mot spiltor
Föreskrifterna innehåller inte något förbud mot att hålla hästar uppbundna i spiltor, utan justerar bara den bestämmelse som finns i dom nuvarande föreskrifterna. Detta innebär att hästar får fortsätta hållas i befintliga spiltor, men inte i nybyggda sådana. Användning av skötselspiltor, utfodringsspiltor och liknande påverkas inte av föreskrifterna.

Här kan du läsa dom nya föreskrifterna »

Läs om det förväntade spiltförbudet »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.