I svinkalla tider…

I natt runt tvåtiden slogs köldrekord – minus 42,8°C i Kiruna. Runt om i landet är det också smällkallt och frågan blir förstås uppenbar: hur klarar sig hästarna i den här kylan?

Carin Wrange på SLU berättar på HästSverige.se att det är hästens foderintag och storlek samt kroppens egen isolering som avgör hur den klarar kylan. Med tillräckligt mycket foder, ett bra skydd för väder och vind samt eventuellt ett täcke klarar hästen att hålla värmen även när det är riktigt kallt. Faktum är att sträng kyla är lättare för hästen att klara av än blötsnö runt nollstrecket.

Hon poängterar dock att det är skötarens ansvar att anpassa skötseln och utfodringen till dess storlek, kondition, ändamål och inhysningssystem, så att hästen inte fryser.

Allmänt gäller att hästar i träning och växande hästar har en energirikare foderstat och därför klarar lägre temperaturer än hästar av motsvarande vikt som varken tränas eller växer. Med andra ord behöver hästen få mer foder i takt med att temperaturen sjunker.

Lite snabb överslagsräkning
En häst på 500 kg behöver ungefär 0,15 kg hö extra för varje grad under den nedre kritiska temperaturen, dvs. cirka 20×0,15 = 3 kg vid -2 °C (om den nedre kritiska temperaturen är 18 °C).

Hästarna som gick ute i natt i Kiruna behövde alltså äta 9 kg mer hö än vad dom gör vid 18°C. I Stockholmstrakten räckte det att slänga till dom 5 kg extra.

Läs mer här hur du ser till att din häst inte fryser »

En tanke om “I svinkalla tider…

  • 7 januari, 2016 at 21:48
    Permalink

    Det behöver ju inte nödvändigtvis vara hö man ger extra av. Mina hästar går på lösdrift och vid kallare väderlek strör jag på med extra halm som de äter av…

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.