Hur mycket orkar hästen bära?

Mycket inom hästsporten är reglerat så som boxstorlek, benskyddens vikt vid tävling, utevistelse etc. Men inte hur tungt man får lasta hästen, hur tung man alltså som ryttare får vara i förhållande till hur stor hästen är. Vad gäller där egentligen?

Equipage ställde frågan till Jordbruksverket, Ridsportförbundet, Lars Roepstorff, veterinär och forskare med hästens rörelsemekanik som specialområde och Helene Blom, huvudlärare för Islandshäst på Strömsholm.  Svaret var entydigt: är du är osäker på hur mycket din häst orkar bära, vänd dig till någon erfaren och kunnig person för att få en bra bedömning. Några användbara absoluta regler eller rekommendationer att följa finns inte. Men det finns dock en del du själv kan tänka på för att göra en riktig bedömning.

Vad säger Jordbruksverket och Ridsportförbundet?
Equipage frågade Jordbruksverket och Ridsportförbundet om det finns några regler för hur mycket min häst får bära.
– Nej, säger man på Jordbruksverket. Det finns varken regler eller riktlinjer för hur mycket hästen får bära.

På Ridsportförbundet svarar man samma sak.
– På ridskolor diskuteras ämnet, berättar Ulf Wilken, säkerhetsansvarig, men vi har från förbundet inte gett ut några rekommendationer.

En komplex fråga
Där är så mycket mer än ryttarens vikt som spelar in när vi talar om vad en häst max bör bära. Vi måste ta i beaktande hästens ålder och utbildningsnivå, dess exteriör och även dess mankhöjd. Vilket arbete hästen ska utföra spelar också roll. Handlar det om en lugn tur i skogen kan hästen bära mer än om den exempelvis tränas på hoppbanan.

Men det är inte bara hästens fysiska förutsättningar att bära vikt det handlar om. Ryttarens skicklighet har också betydelse. En lätt, obalanserad ryttare som inte har förmågan att följa med i hästens rörelser utgör ett större problem för hästen än en tyngre ryttare som är skicklig att rida, med bra balans och god följsamhet.

Erfarenhet nyckeln
– Frågan är alldeles för mångfacetterad och komplex för att det ska finnas en bra grund för att rekommendera absoluta gränser i förhållande till exempelvis mankhöjd eller hästvikt, säger Lars Roepstorff, veterinär och forskare med hästens rörelsemekanik som specialområde. Visst är det så att vikten betyder mycket för hur hästen blir belastad men vikt som enskild företeelse är inte intressant.

Lars betonar vikten av en helhetsbedömning för att ge en riktig rekommendation för hur mycket en häst bör bära.
– Därför är det snarare praktisk kunskap och erfarenhet som bör råda, menar Lars. Alltför tung belastning skapar skador men det är även belastning som ger träning. Gränsen kan vara hårfin.

Man vill så gärna ha goda råd och se verkligheten i svart eller vitt men Lars framhåller att inom biologin finns sällan exakta gränser.
– Det är viktigt att utbilda sig för att skaffa sig förståelse och kunna göra en bra bedömning. Nyckeln till viktproblematiken finns i erfarenhet, avslutar Lars.

Inte många vetenskapliga studier har gjorts angående hästens förmåga att bära vikt. I ett Hippologiskt examensarbete nämns en studie gjord i Ohio, som visar att hästar blir ömma i sin muskulatur efter att ha burit mer än 25 % av sin kroppsvikt. Alla hästar klarade dock att bära 20 % av sin kroppsvikt utan problem.

Islandshästen mer viktbärande?
Hur stämmer detta på Islandshästen – en liten häst som ofta rids av vuxna människor?
Helene Blohm är huvudlärare för Islandshäst på Strömsholm, B-tränare och landslagsryttare.
– Islandshästen har genom naturligt urval blivit en stark liten häst med relativt kraftig benstomme. Dom senaste åren har Islandshästen generellt blivit något större. Det är inte ovanligt med en mankhöjd på 145 cm. Islandshästen har kraftiga knän och kotor, det är en kompakt häst med kort rygg, vilket gör den relativt mer viktbärande än en större häst med lång rygg och längre ben, anser Helene.

Helene, som själv drivit ridskola i flera år, förklarar vidare att man naturligtvis är noga med att ge dom kraftigare valackerna till dom tyngre ryttarna medan dom smäckrare och mindre viktbärande hästarna får ridas av dom ryttare som väger mindre.

Helene poängterar också skillnaden mellan en skicklig ryttare med god balans och en mindre rutinerad ryttare som inte är lika följsam.
– Dom ryttare du ser i tävlingssammanhang, som är både långa och relativt tunga, är dom flesta skickliga ryttare med god balans.

Mycket arbete kan också göras från marken.
– Särskilt unghästar jobbar vi mycket från marken för att stärka deras muskler. Ofta har jag dom med som handhästar.

Maxvikt på 90 kg
Turridning på Islandshäst är något som lockar många, somliga helt utan ridvana med sämre balans och följsamhet.
– Dom flesta som anordnar turridning brukar ha en gräns för ryttarens vikt på 90 kg, berättar Helene.

Och turridning innebär inte någon jättestor påfrestning på hästen jämfört med träningen av en tävlingshäst.  På turridning kan hästarna spara sig. Här krävs inte någon stor gång och schvung i steget.
– Om våra hästar utsattes för alltför stora påfrestningar vad gäller ryttarens vikt skulle vi ha problem med hästarnas ryggar och kotor, funderar Helene. Nej, säger hon och ler, starka, kompakta hästar och sunt förnuft gör att vi inte har några problem med detta!

Källor: Hippologiskt examensarbete nr 381 – 2010. Artikeln är tidigare publicerad i Equipage 2010. Text » Eva Jacobsen Svaton

4 tanker om “Hur mycket orkar hästen bära?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.