Hur får man tag på Jan-Oves glasögon?

– Hästar med brant och kort bog har oftast svårare att variera steglängd och vara rörliga. En vinkel på cirka nittio grader mellan bog och överarm är bra, berättar Jan-Ove Olsson i det just utkomna numret.
“Mannen med blicken” upplyser i del 2 av exteriörserien om hur manken, bogen och bogvinkeln påverkar hästens förutsättningar till rörelse. När han pekar och förklarar – då är jag med.

Det är även viktigt för rörligheten att armbågarna inte är för tighta mot kroppen. Jan-Ove talar hellre om armbågsfrihet än bogfrihet.
– Speciellt tydlig blir begränsningen i rörelsefrihet på grund av för tighta armbågar i övergångar mellan gångarter, i tempoväxlingar och i sidvärtsrörelser.

Okej, jag kan möjligen hänga med i det här resonemanget också. Ända problemet är att jag inte kan avgöra om en häst har tighta armbågar, brant bog eller om den har sjuttio eller nittio grader mellan bog och överarm.

Jag har helt enkelt inte Jan-Oves glasögon på mig.

Vill se och förstå sambandet
Det är inte första gången Jan-Ove delar med sig av sin långa erfarenhet som exteriör- och gångartsdomare i Equipage. Och tro mig, jag har läst alla artiklarna noga, flera gånger, och tittat på detaljerna i bilderna som ska förtydliga det han säger. Jag vill ju lära mig se det han ser för att förstå sambandet mellan utseende och funktion.

Dessutom är han ju Ellas och min tränare sedan länge och varje gång vi tränar, har han något att säga om nån vinkel här eller där. Det är alltid någon längd, riktning eller lutning på någon kroppsdel (min eller Ellas) eller kanske en extra rörlighet eller begränsning i någon annan del, som inverkar på någonting. 🙂

Jag både fascineras – men också frustreras ska tilläggas – över att han kan se en så glasklar bild av hästens exteriöra för- och nackdelar när jag mest ser… en ganska normal häst.
– Men konstigt då, det är ju hans jobb att vara specialist på hästkroppar, svarade min man Joe när jag nyligen beklagade mig över min oförmåga. Varför skulle du ha samma öga för det som han?

Ellas akilleshälar
Visst hade jag nog, så småning om, själv listat ut att Ella inte “är född i den åtråvärda uppförsbacken” – utan att J-O påtalat det ett X antal gånger.

Exterior
Jan-Ove Olsson upplyser i del 2 av exteriörserien om hur manken, bogen och bogvinkeln påverkar hästens förutsättningar till rörelse.

Med tiden hade jag nog även märkt av hur korta framben i förhållande till långa bakben, påverkar henne i dressyren, främst i traven. Men utan J-Os hjälp, hade jag troligen inte förstått hur jag skulle rida henne för att kompensera “lutningen”.
– Allt hänger på hur du tränar henne. Alla hästar har begränsningar i sin exteriör, det betyder inte alls att det behöver påverka henne nämnvärt i framtiden – om du rider henne rätt vill säga, sa J-O i ett försök att trösta mig när han för första gången påvisade “nedförsbacken”. Dessutom kan en svaghet någonstans ofta kompenseras av en styrka någon annanstans.

Vad gäller Ellas bog och manke är jag ytterst osäker. Jag vet att J-O nämnde att den var trång när hon var runt fyra – men jag har inte susning om i fall den är det fortfarande eller om den är brant eller kort. Inte heller vilken sorts manke hon har. Jag får fråga “Mannen med blicken” när han kommer nästa gång… 🙂

Vill du läsa exteriörartikeln om “Manke, bog och bogvinkeln” i senaste numret av Equipage men har långt till affären? Lugn, den finns att köpa här i Butiken »

På översta bilden står Ella, redo för 4-årstestet som tyvärr slutade i en mindre katastrof…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.