Hur bra är gräs för hästen?

Redan när dom riktigt späda, första stråna sticker upp tidigt, tidigt på säsongen är hästarna där och noppar i sig vad dom kan. Att gräset är eftertraktat går inte att ta miste på. Men finns det rent näringsmässigt också ett behov hos hästarna att äta gräs, ett behov som inte går att tillfredsställa på annat sätt än bete?

Equipage ställde frågan till två veterinärer, Sara Nyman och Karin Alexandersson samt till foderrådgivaren Eva Dahlström.

Alla tre experterna är rörande eniga om att gräs innehåller allt hästen behöver.
– Hästar är ju skapta för att äta gräs, säger veterinär Sara Nyman. På engelska finns uttrycket Doctor Green, som tydligt uttrycker att bete kan vara synnerligen välgörande. Hästar som har varit sjuka, haft svåra infektioner till exempel, mår väldigt bra av att komma ut på bete.

Foderrådgivaren Eva Dahlström håller med.
– Vi vet att exempelvis hästar som har magsår blir återställda på några veckor när dom får gå på bete. Även andra hästar som behöver vila, som har tävlat eller arbetat hårt, mår bra av att få gå och beta gräs men det är naturligtvis även miljön i sig och avsaknaden av stress, som är välgörande, säger hon.

– Att tugga gräs är också viktigt för hästarnas tänder, lägger veterinär Karin Alexandersson till. Hästarna tar ut tuggningen i högre grad och blir mer avslappnade i käkarna när dom betar. Tänderna slipas bättre, hästarna är ju som sagt skapta för att äta gräs.

Karin berättar vidare att eftersom gräs ofta är mättat med vatten och tuggas på ett bra sätt fastnar det inte i lika hög grad och lämnar foderinpackningar, som torkat grovfoder kan göra.

Rätt bete för varje individ
Med detta sagt poängterar Eva att betet måste anpassas efter individen och att det faktiskt inte passar alla individer att gå på bete, i alla fall inte dygnet runt. Dom andra håller med.
– Olika individer behöver ju olika mycket näring, förklarar Eva. Därför måste man tänka på vilka individer som går tillsammans. Det är till exempel inte särskilt lyckat att släppa ihop unghästar med ponnyer. Unghästen behöver ett gräs som är högre i näringsvärde, gärna en kultiverad vall med frodigt bete, medan det för ponnyn oftast är utmärkt med ett kargare naturbete, som visserligen kan innehålla lika mycket näring per grässtrå men där det är betydligt glesare mellan stråna.

Karin påpekar att näringsvärdet i gräset också skiftar under säsongen.
– I början av sommaren innehåller gräset mycket socker medan det, om det får växa, längre fram på säsongen blir mer fiberrikt, vilket är bra för tarmarna.

Karin förklarar att det första gräset på sommaren är mer som kraftfoder varför man brukar rekommendera att vänta till efter midsommar med att släppa ut lättfödda och fångbenägna hästar på bete (hästar med eller med risk för EMS, Equine Metabolic Syndrome, Reds. anm).
– Även det gräs som kommer upp efter en julitorka, är mycket näringsrikt, berättar Sara. Ju spädare gräset är, desto mer näring innehåller det per torr vikt. Det gäller alltså också det nya gräs som kommer upp i botten på en betesmark med till största delen förvuxet gräs.

Tillräckligt stor hage
– Det är också av betydelse att hagen är tillräckligt stor, så att hästen kan välja var den betar, säger Karin.

Hon förklarar att hästar helst ratar gräs som växer i närheten av där dom haft avföring och med tanke på risken för parasitsmitta är det viktigt att dom har möjlighet till detta.
– Sett ur parasitperspektivet är det ju också viktigt att tänka på att betet smittas med maskägg som senare kan smitta hästarna. För att undvika detta kan man mocka hagarna, använda sig av betesrotation med andra djurslag vissa somrar eller så kan man plöja upp betet och odla till exempel havre. Men det är långt ifrån alla som har dom möjligheterna. Därför är det viktigt att planera betena och att hålla koll på parasittrycket.

Har hästen möjlighet väljer den oftast det gräs som är bäst, mest välsmakande.
– Om betet inte räcker till, om hagen är för liten, eller betet av dålig kvalitet, kan hästen börja äta växter som är mindre bra eller till och med farliga, varnar Eva. Dom kan faktiskt vänja sig vid den beska smak giftiga växter ofta har.

Eva påpekar att det fordrar en del tankeverksamhet för att betet ska bli bra.
– Betessäsongen är semester för hästen men inte för människan, säger hon. Ett rätt skött bete är bra men det handlar definitivt inte bara om att släppa hästen och själv ta ledigt.

Begränsa genom att dela av
Många hästar är alltför välmående för att må bra av att släppas på ett saftigt bete.
– Dom är lite för väl utfodrade under vintern och redan innan betet alltför feta, säger Sara.

Att begränsa betesgången genom att inskränka tiden i hagen leder inte alltid till önskat resultat.
– Hästar är bra på att på kort tid äta stora mängder, varnar Sara. Och även om dom egentligen är mätta av hö kan dom beta som om dom inte sett mat på ett tag.

– Däremot kan du med fördel begränsa tillgången genom att avgränsa hagen, tipsar Eva. Själv delar jag av hagen till en ruta, som jag sedan utökar genom att flytta ut stängslet ett par meter varannan dag.

På så sätt har hästarna tillgång till färskt gräs, som dom inte trampar ner, samtidigt som dom får knapra på den redan betade delen.
– Har du ett större bete kan du också dela av det på hälften och skörda den del dom inte betar först, säger Eva. Sedan får hästarna beta på återväxten medan den betade delen vilar.

Näring i slaget gräs
– Vi ska i det här sammanhanget inte bortse ifrån att hästarna får i sig samma näring och vitaminer av ett bra skördat och lagrat grovfoder, säger Sara.

Efter att ha lagrats över vintern kan dock vitamininnehållet minska framförallt i torkat hö men även i inplastat foder som hösilage.
Får hästen ett näringsmässigt bra grovfoder med bra balans mellan energi och protein samt mineralfoder (om grovfodret har obalans eller brister i mineralinnehållet), menar Sara att dom flesta hästar får i sig den näring dom behöver.
– I svensktillverkade mineraler har man tagit hänsyn till svenska förhållanden och tillsatt dom mineraler och vitaminer som hästar här oftast är i behov av.

Att hästen för sitt välbefinnande har behov av att komma ut på bete är tveklöst.
– Hästar mår generellt bra av att gå på bete men det passar inte alla hästar att gå dygnet runt. Se betet som ett fodermedel och ge rätt bete till rätt häst! avrundar Sara.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, publicerad 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.