Hovslagarutbildningen utökas till 3 år

Hovslagarutbildningen vid riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången kommer att vara bland dom första Yrkeshögskoleutbildningarna som erbjuder en treårig hovslagarutbildning. Från och med hösten 2017 kommer utbildningen få ett tredje år. Något som av branschen och hästägarna är efterfrågat sedan länge.

Behovet av utbildade hovslagare är stort och den treåriga utbildningen är framtagen för att kunna öka hovslagarnas kompetens innan dom går ut i yrkeslivet. Detta är något som i sin tur främjar hästarnas hållbarhet.

– Med den nya utbildningen får vi rätt förutsättningar att utbilda hovslagare med specialistkompetens. Innan har det varit en utmaning för en etablerad hovslagare att ta sig tid i sin pågående verksamhet för att gå det tredje året och på så vis ha möjlighet att av Jordbruksverket bli godkänd hovslagare, säger Becky Evensen, utbildningschef på Ridskolan Strömsholm och Flyinge.

Agneta Sandberg är ordförande i hovslagarutbildningens ledningsgrupp.
– Att det tredje året inkluderas i utbildningen kommer innebära att branschen får fler hovslagare med högre kompetens direkt när dom går ut i yrkeslivet, säger hon i ett pressmeddelande och menar att detta ger rätt förutsättningar att utbilda hovslagare med både breda och fördjupade kunskaper.

Så var det förr
Från och med den 1 januari 2026 kommer Jordbruksverket att kräva en treårig utbildning för att bli godkänd hovslagare. Tidigare var utbildningen två år och efter två års praktik fanns möjlighet att söka det tredje året i form av en tilläggsutbildning. En tilläggsutbildning innebär att hovslagaren har kompetens för att verka som djurhälsopersonal, vilket innebär även sjuka och skadade hovar.

För dom hovslagare som tidigare gått den tvååriga utbildningen, kommer tilläggsutbildningen att finnas kvar och under en övergångsperiod kommer det att finnas flera sätt till att av Jordbruksverket bli godkänd hovslagare på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.