Hovslagare slutar i förtid

HästSverige.se rapporteras att riskfaktorerna i hovslagarnas arbetsmiljö gör att flertalet som utbildar sig endast stannar en kort period som yrkesverksamma. ofta på grund av besvärlig arbetssituation.

Behovet av hovslagare i landet är stort och det är allmänt känt att denna yrkesgrupp är särskilt utsatt för arbetsskador. Två forskare har har kartlagt hovslagarnas syn på sin arbetsmiljö och lyfter fram ett antal arbetsmiljöförbättrande åtgärder samt råd och rekommendationer.

Överlag uppgav dom 260 tillfrågade hovslagarna att dom trivs med sitt arbete. Så många som 99% är även väl medvetna om relaterade arbetsrisker, framförallt hästrelaterade skador, men även stick- och skärsår samt hörselskador. Nästan 70 procent uppgav att dom hade råkat ut för ett olycksfall någon gång under det sista året och en av fem hade skadat sig så pass allvarligt så att dom inte kunnat arbeta.
– Dessa siffror är extremt höga. 38 procent har inte kunnat utföra sitt arbete på grund av fysiska besvär, säger Stefan Pinzke som är en av forskarna bakom studien.

Ett ofta förekommande problem för hovslagarna är att hantera ouppfostrade hästar. Hovslagarna menade att många hästägare har dålig utbildning på häst vilket ger ouppfostrade hästar som är svårare att hantera när dom ska skos.

Läs hela artikeln här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.