Hösilageintolerans utreds

Under två år pågår nu ett forskningsprojekt vid SLU där utfodring, skötsel och träckens sammansättning hos hästar som visar symptom på tvåfasindelad träck, kartläggs. Syftet är att fastställa, alternativt utesluta, att hästar kan vara intoleranta mot hösilage.

När träck blir uppdelad i en vätskefas och en fast fas, där vätskan antingen kommer ut ihop med lösare träckbollar eller ensamt, kallas det för tvåfasindelad träck. Vissa hästar verkar reagera med tvåfasindelad träck när dom utfodras med inplastat vallfoder.

Än så länge okänt
Varför hösilage får hästens tarmar att reagera med tvåfasindelad träck, vet man än så länge inte. Inte heller om tillståndet är kopplat till ökad risk för kolik eller andra hälsostörningar. En del hästar har visat sig bli bättre om dom istället utfodras med hö eller går på bete, andra inte.

Forskningsprojektet syftar därför till att kartlägga utfodring, skötsel och träckens sammansättning – så väl mikrobiologiskt som biokemiskt – hos hästar som visar symptom samt hos en frisk stallkompis som vistas i samma miljö och äter samma vallfoder.

Det vallfoder hästarna utfodras med analyseras med avseende på mikrobiologisk, kemisk och biokemisk sammansättning, och träck från både påverkade och opåverkade hästar undersöks med en rad metoder.

Till projektet hör också en större enkätundersökning med syftet att sammanställa hästägaruppgifter om utfodring och skötsel av hästar med tvåfasindelad träck samt individfaktorer så som ras, kön och användningsområde.

Cecilia Müller vid SLU leder projektet tillsammans med doktoranden Katrin Lindroth.

En tanke om “Hösilageintolerans utreds

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.