Hoppövning för uppmärksamma

ovning-feb-2012Att hoppa är roligt men kräver disciplin av både häst och ryttare. Många är så fokuserade på själva hindret att dom glömmer bort sträckan emellan. Här kommer en fiffig övning som gör att hästen blir mer uppmärksam på vad du som ryttare vill.

Ställ upp ett krysshinder följt av ett rättuppstående på långsidan av ridbanan. Hindrena måste inte vara särskilt höga, det är inte utmaningen. Placera även en bom framför båda hindrena. När du gjort detta uppskattar du vart mitten är mellan hindrena, där ställer då två koner. Ställ dom brett då det är tänkt att du ska stanna med hästen där.

Rid på första hindret i trav. När din häst sedan går över i galopp efter hoppet ska du sakta av till trav för att sedan göra halt mellan konerna. När du lyckats med detta rider du i trav mot nästa hinder. Försök att komma mitt på hindrena när du hoppar. Låt sedan din häst övergå i galopp efter det andra hindret och sakta av.

Du kan succesivt rida på båda hindrena i trav när din häst helt lyssnar på dina hjälper.

Tänk på att ha ett bra avstånd mellan hindrena så du och din häst hinner med. På skissen står 21 meter vilket för stor häst motsvarar 5 galoppsprång. Har du en C-ponny måste det avståndet kortas till 19 meter. Vill du ta det på fyra språng gäller istället 17,5 respektive 16 meter. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.